Jump to content

Malawi

MalawiFan
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałbym założyć zbiornik Malawi (240 L 120cmx40cmx50cm). Chciałbym w nim hodować gatunki:

Pyszczak złocisty – Melanochromis auratus

i tego, niestety nie mogłem znaleźć gatunku:P http://zdjecia.swistak.pl/03/357/3357462_1.jpg

i czy mogę z nimi hodować Ducha Amazońskiego (moje marzenie od początku tego zainteresowania)

Ile moge samic a ile Samców z obu gatunków?

Kolejne pytanie:

Jakie zastosować oświetlenie w tym akwarium (prawdopodobnie będę sam robił)

Jaką zastosować filtracje (jak najtańszą proszę:P)

Jakie roślinki odpowiadają tym rybom?

Piasek- jak go później czyścić?

i pytanie z innej mańki ^^ jeśli ktoś się orientuje ile około wynosi miesięczne utrzymanie takiego zbiornika:)

Pozdrawiam

Ehh nikt nie daje porad^^:P

pyszczak złocisty jest agresywny fakt może być, jednak ten drugi czyli Melanochromis maingano dostanie po głowie , więc obsada taka se , jednak jak się zdecydujesz to auratusa daj 1+3 a maingano 2+6 Zamiast auratusa proponuję labidochromis caeruleus . Duch odpada ze względu na parametry i na wielkość akwarium. Pyśki - woda wysokie pH od 8 wzwyż , duch najlepiej koło pH koło 6.

Oświetlenie nie musi być mocne standardowe waty wystarczą , tylko bym zmienił barwę świetlówek coś koło 10000K ładnie wybarwi ryby, jedna może zostać standardowa daylight.

Filtracja kubełek plus wewnętrzny - tu nie zaoszczędzisz , ale używanego eheima można już za 100zł na allegro wyrwać , do tego wewnętrzny o przepływie koło 1200l/h będzie ok, może być głowica z gąbką.

Rośliny najlepiej brak ew. jakieś anubiasy , resztę wcześniej czy później zjedzą.

piasek czyści filtr , ew. jakieś resztki przy odmulaniu zbierzesz. Koszt utrzymania to nie mam pojęcia nie liczę tego, ale pewnie jakieś 40- 50 zł pochłonie.

• 3 weeks later...