jarek94104 Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Jakbym miał mało problemów z rybami ostatnimi czasy pojawiła mi się ospa. W akwarium mam teraz 4 gupiki, tylko 2 neonki dokupię więcej jeśli sytuacja w moim akwarium się uspokoi, i 2 danio. Ospe zauważyłem najbardziej na neonkach i jednym gupiku. Dzisiaj kupiłem produkt ichtio z tropicala. Czy to samo wystarczy?? Temperatura w akwarium 27 stopni nie podwyższam ze względu na neonki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted July 17, 2012 Share Posted July 17, 2012 Ichitio powinno wystarczyć. Temperaturę stopniowo podnosisz do 30-32 C Neony wytrzymywały u mnie 31C Oczywiście intentywnie napowietrzamy wodę. Po zakończonej terapii radziłbym dodać do filtra węgla aktywnego, by wyeliminował resztki leku z wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adin1916 Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Ja ponowną przygodę z rybkami rozpoczynałem 18 miesięcy temu, miałem kiedyś rybki a, że podobno to hobby nawraca to założyłem ponownie. I od razu po założeniu akwa. miałem ospę. Poczytałem na forach, na stronach, nawet w starych książkach. I pozbyłem się po tygodniu. Zdechła tylko 1 rybka, a było ich wiele i różnych. Neonów miałem 10 i 100% przetrwało. Leczyłem tak: Pierwszego dnia dodałem sól akwarystyczną (tak jak na ulotce) i temp do 32* C na 24godz. Po dobie obniżyłem do 28*C znów na 24godz i dodałem ichtio. Następnie podniosłem znów na dobę do 32*C (cały czas intensywnie napowietrzałem). Zrobiłem to wahanie temp przez 6 dni. I pomogło. Do dziś nie mam śladu po ospie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Ichtio ja bym nie lał do akwarium głównego. Lecz ryby w "akwarium-szpitalu" a w akwarium głównym podnieś temp do 31-31 st.C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts