Jump to content

Czy te gupiki mogą być razem?

zuzi xD
 Share

Recommended Posts

na pewno sie nie pogryza, jakbys miala wiecej samcow to moga sie pobic o ogonki miedzy soba ale bez wiekszych szkod ale samice w zadnym wypadku sie nie pokluca, no chyba ze sa kotne to sie poprzeganiaja, ale nic poza tym sobie nie zrobia. to spokojne rybki :)

No niestety samica podgryza i samca i samiczke (tą nową parkę) nie mogłam na to patrzeć i tą starszą samice włożyłam do innego pomieszcenia. Czy powodem pogryzania samicy może być to że nowa jest w ciązy?

Miała tylko kolegę którego zagryzła na smierć. :(

Teraz pływa w osobnym zbiorniku.

Mam jej kupić żywy pokarm? Mój dziadek który troche się za na rybach powiedział że to jest powodem że nie ma żywego pokarmu. Czy to prawda?

Kupiłam parkę wczoraj ale jak mówie musiałam ją odłowić bo by zagryzła samice tak jak samca. Ona nie jest i nie była kotna chociaż tak myślałam poniewazmiał plamke ciązową ale nie była gruba. Samica którą wczoraj kupiłam jest kotna na 99% ma duży brzuch i czarną plamkę ciażową, może to dlatego tak ta smiaca na to zwróciła uwagę i zaczęła ją pogryzać?

moizliwe, kazda rybka jest na swoj sposob inna. nie spotkalam jeszcze agresywnej gupicy ale najlepiej zapytaj sie Kiryska, on ma spora wiedze na temat gupikow. moze on wqie cos wiecej czego ja nie wiem o takim zachowaniu

Ja mam gupiczkę nie tyle agresywną co charakterną...W każdym razie jak pierwszy raz zobaczyła nowo kupionego samca to się na niego rzucała "z zębami" ;) . Teraz jej przeszło, ale ten nadal czuje do niej respekt, zwłaszcza jak ona nie ma ochoty na jego amory (czasem go lekko skubnie tak dla postrachu). Może jeśli nie powoduje to jakiś uszkodzeń o tych Twoich rybek, to spróbować jeszcze raz i może same sobie hierarchię ustalą?

To w takim razie przykro mi to mówić, ale najprawdopodobniej rybka która jest pogryzana będzie chora. Ryby tak mają że instynktownie przeganiają słabsze organizmy. Inna opcja raczej nie wchodzi w grę, bo gupiki to nie pielęgnice, żeby sie ganiać i gryźć o terytorium.

podejrzewam, że to może być infekcja bakteryjna na pierwszy rzut oka trudna do zauważenia jeżeli są to początki. samica jest zdrowa więc tępi słabe osobniki, proponuję zaopatrzeć się w gupiki w innym sklepie.

nie kazda rybka jest zdrowa w sklepie, ba! nawet rzadko ktora jest zdrowa. sprobuj tak jak radzi kirysek zaopatrzyc sie gdzies indziej i napisz nam jaka zaszla reakcja po wpuszczeniu, gupiki drogie nie sa, najwyzej stracisz gora 2,5zl za jedna

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...