pemo19 Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 witam, mam problem z brzanka wysmukła, ogólnie moje wszystkie rybki sa w okresie przechodzenia leczenia zielenią gdyż pochorowały mi sie na ospę. dzis patrzę, moja brzanka (samica) stała się grubsza niż zwykle, jej łuski tak jakby rozgięly sie a pomiędzy nimi wyskoczyły czerwone kropki (jakby krew ????), samiec jest ubarwiony elegancko, samica wyblakła i ciągle przebywa w jednym miejscu, tuż pod powierzchnią wody. Chyba nie jest chora, moze jest w ciązy??? proszę o pomoc lub jaką s wskazówkę!!!. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandrulka123 Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 w ciazy to raczej nie ale u brzanek(samic) brzuszki zwiekszaja objetosc jak sa gotowe do tarla... i pewnie dlatego samiec sie mocniej ubarwil...ale te czerwone plamki to niewiem... ale powiem ci ze strasznie duzo masz rybek jak na taki zbiornik w takich warunkach latwo o jakies chorobsko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Daj zdjęcie chorej ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemo19 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 może i dużo, w sumie mam je od poczatku lutego i jeszcze sie nie zdecydowalem na co mam ochote (jakie rybki chodowac), lubie brzanki, itp ale lubie tez bocje teczaki, fajne to ryby. co do tematu tu zdjecia mojej brzanki: http://wyslijto.pl/files/pre_download/zzz1l7j86d pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 No brzydko to wygląda , czy tylko jedna to ma , na 100% jest chora , prawdopodobnie puchlina , podaj lek przeciwbakteryjny Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemo19 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 leki podawalem, zieleń, multimineral, innych rybek to niechwyta, sum rekini ma jakies biale plamki, to wlasnie od niego zaczela mi sie ospa i pochorowaly mi sie ryby, pletwy ma pozjadane, jakies postrzepiale biale takie, i znow wyskakuja na nim plamy, chyba go odlowie zeby sie juz nie meczel i nie zarazal innych, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 A co to da ? Co da zieleń na to co się dzieje w twoim zbiorniku ? Masz ostrą bakteriozę w akwa , Zredukuj obsadę o 90% , inaczej sama się zredukuje. Nie możliwe jest wyleczenie ryb w takich warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemo19 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 czyli co poodlawiac rybki na kwarantanne???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 Nie wiem czego nie rozumiesz ?? twoja obsada nadaje się do akwa 300l ,żadna z nich nie nadaje się do 60l, w 60 ryby pływają we własnym gównie, trując się amoniakiem itd. CO ty chcesz kwarantannie poddawać , oddaj zdrowe ryby póki żyją , chore wylecz bctopurem i jak wyleczysz to też oddaj. Kup ryby odpowiednie do twojego zbiornika. Lub kup większy zbiornik i wylecz chore ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemo19 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 ok, sprobuje po swojemu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemo19 Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 brzanka padła, niestety, a reszte ryb tj, pretniki i suma oddalem, zostala reszta co w opisie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts