szymek150 Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Okazało się że istnieje jeszcze coś takiego jak parametry chemiczne . Więc jeszcze nie mierzyłem twardości wody ale podejrzewam że będę zmuszony to zrobić. Na razie zobaczyłem tylko na stronie wodociągów że PH ( w zeszłym roku ) wynosi 7,6. - aby obniżyć filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów!), dozowanie CO2. O co chodzi z tą filtracją z użyciem torfu,szyszki olchy,liście dębu ? Jak to się robi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Pierwsze podstawowe pytanie - po co chcesz zbijać parametry wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 Gdyż ryby które mają u mnie przebywać wymagają innej wody. Te ryby to neony,kiryski i pielęgnica kakadu (ewentualnie bojownik). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Zanim zaczniesz cokolwiek obniżać sprawdź jaką masz wode w akwa. Zaopatrz się w testy (najlepiej kropelkowe). Woda w akwarium jest inna jak w kranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts