pawelmis Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Witam, właśnie zostałem właścicielem nowego akwarium dość potężny zbiornik bo 380l . Wymiary 140x50x60 . Filtr : JBL e901 i EHEIM proffesionnal II Ogrzewanie: 2x300W Temperatura na 22stopnie Tło - połowa strukturalne , a środek czarne Oświetlenie: 4x36W troche mało , ale planuje kupić jeszcze troche światła. Aktualna Obsada która była w akwarium: 4 Bardzo duże skalary: Największy ma tak 10x15cm około 5 białyc Molinezji 3 dość duże Bocje 2 Bardz duże Zbrojniki niebieskie tak z 20cm napewno mają oraz obsada z mojego poprzedniego akwarium : 6 neonów 3 Gupiki plus potomstwo z jakies 25 szt. Pewnie większość zostanie zjedzona przez Skalary , ale nie przejmuje się tym. 4 kirysy Pstre 2 Kirysy panda Proszę o dobranie jeszcze jakiejś obsady bo napewno to jest za mało jak na takie akwarium . Napewno neony myślę że tak z 30szt jeszcze , a co dalej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Zacznij od podania wymiarów akwarium i podania parametrów wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelmis Posted July 9, 2012 Author Share Posted July 9, 2012 Wymiary podalem 140cm dł. 60cm wys. 50cm szer. , a co do parametrów to dopiero zalałem zbiornik także jest ph 7 i reszte nie ma co robić testów teraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 I owszem jest, bo na niektóre ryby możesz mieć za twardą wodę. Masz filtr RO ? Jeżeli będzie odpowiednia twardość (poniżej 8 gH) to myślę że: 2+2 Skalar 2+2 Zbrojnik niebieski 30 x Neon czerwony 12 x Kirysek pstry i to wsio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelmis Posted July 9, 2012 Author Share Posted July 9, 2012 Filtr Ro to chodzi ci o wkład węgla ? Bo owego nie mam i nie bardzo wiem do czego on jest , wiem że do ph. Tak mało rybek na takie awkarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Rozumiem że pH=7 założyłeś bo wlana świeża woda? To tak nie działa. W kranie na 80% nie masz obojętnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelmis Posted July 9, 2012 Author Share Posted July 9, 2012 Jutro zrobie test i zobacze jakie jest ph. A jakie powinno być dla tych ryb ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Im bliżej 4 tym lepiej. Jeśli masz gH powyżej 15, to dobrze by było, żebyś znalazł nowe domy dla swoich ryb. Wybacz. Z tego zestawu wtedy zostaną tylko gupiki i molinezje, a na na toń wodną wymyśli się jakieś pielęgnice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelmis Posted July 9, 2012 Author Share Posted July 9, 2012 Ph ma być 4 ? a Gh jeszcze nie robiłem , zaraz zrobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Nie osiągniesz 4, ale 4,6 to jest najkwaśniejsza woda w której pływają skalary. Ogólnie jakieś 4,8-6,0. Jeśli masz bardzo miękką wodę, poniżej 8 gH, to zakwasza się ją poprzez liście, szyszki olchowe i torf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelmis Posted July 9, 2012 Author Share Posted July 9, 2012 To powiedz mi co teraz mam zrobić jak je już wpuściłem , mam je wyciagnąc spowrotem do tego akwarium 60l do czystej wody ? Przeżyją one tam 2 tyg ? Bo ja w to wątpie. PH mam 8 i mam te szyszki , mam je po prostu wrzucić czy jakoś rozpuścić czy coś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 9, 2012 Share Posted July 9, 2012 Przerzućmy dyskusję do jednego tematu: post443658.html#p443658 To ten temat zamykam. mod.Evelyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts