Mathew Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Witam Posiadam akwarium o pojemności 126l i zamierzam zrobić w nim całkowitą zmianę wystroju. Aby to zrobić muszę wyłowić z akwarium wszystkie rybki. W związku z tym mam pytanie czy mogę przetrzymać rybki w jakimś wiaderku jeden maksymalnie dwa dni. Rybek jest w sumie 66(wszystkie wielkość 3-4cm). Całą wodę z akwarium odleje w wiaderka a po remoncie wleje z powrotem. Czy taki zabieg może być niebezpieczny ? Proszę o porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Dwa dni to zdecydowanie za dużo. Wiaderko ewentualnie miskę stosuje się na krótki czas góra parę godzin. Wątpię aby rybki przetrwały Ci tam tak długo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Załatw sobie lepiej jakieś pojemniki, które nie są okrągłe. W każdym markecie są dostępne kilkunastolitrowe plastikowe pojemniki. Powoli "zaszczepiaj" filtry, które będziesz musiał później podłączyć w tych zbiornikach. Swoją drogą 66 ryb w 120 litrach to ździebko za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 A Waszym zdaniem ile czasu mógłbym je przetrzymać w pojemnikach ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Witam Posiadam akwarium o pojemności 126l i zamierzam zrobić w nim całkowitą zmianę wystroju. Aby to zrobić muszę wyłowić z akwarium wszystkie rybki. W związku z tym mam pytanie czy mogę przetrzymać rybki w jakimś wiaderku jeden maksymalnie dwa dni. Będziesz robił restart w akwa 126L aż 2 dni ? Przecież to robota na parę godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Jak całą wodę wyleje z akwa zrobie co mam zrobić i wleje wodę z powrotem to od razu można wpuścić ryby ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Jak będziesz miał chociaż połowę akwa "starej wody",to możesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 To tak, wyławiam rybki i wrzucam do jakichś pojemników, odlewam 2/3 wody robię remoncik ok 3 godzinki wlewam wodę którą wcześniej odlałem i śmiało mogę wpuszczać rybki z powrotem ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Jasne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Wielkie dzięki za pomoc . Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts