kamilp Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Witam mam kilka mieczyków wczoraj mi zdechła młoda samica ok 3cm , i samiec ok 5cm zdechły w nocy i co dziwne w tym samym miejscu a jeszcze o 23 w nocy pływały ładne , jedno zdechło dziś drugie wczoraj , jakaś choroba ? czy może zbieg okoliczności ? Bo widzę że samiec platki też pływa dziwnie rzuca go na boki i ma sklejony ogon , dziobią go inne ryby . Na mieczykach nie widziałem nic niepokojącego . Akwarium ma ok 450l , ryby min jak molinezja, gupik, gurami , mieczyki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Z tego opisu ciężko wywróżyć co jest przyczyną zejść. Powinieneś więcej danych: PH, GH, KH, NO2, NO3, amoniak, temperatura, filtracja, oświetlenie, jego moc i czas świecenia. Jak nie masz testów to lipa. Może masz PH 9, albo wysokie stężenie amoniaku, albo termostat w grzałce Ci padł i masz 35C. Przeczytaj to najpierw: krótki tekst o tym jak uzyskać odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Nie mam testów na chwilę obecną... świato 2x58w 10-12h ale co ma światło do tego czy rybka zdechnie i to mieczyk ? temp 28-29*C pokojowa bo nie mam po co wkładać grzałki jak są takie temp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 W sytuacji kiedy nie masz testów, nie da się nic szczególnego poradzić. Tylko można gdybać. Podmień wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Dobrze , jakie testy kupić podstawowe ? Kropelkowe, czy paski ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Kropelkowe bo wystarczają na bardzo długo i są dokładniejsze. Podstawowy to PH i NO2 - tak uważam. Jeśli fundusze nie są problemem to kupujesz cały secik: PH, KH, GH, NH3/NH4, NO2, NO3, PO4. Ja używam jak na razie tylko kilka: PH, KH, GH, NO2, NO3 Polecam JBL, ale myślę, że SERa, Tropical, Tetra też będą skuteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 OK na allegro je znajde? w jakiej cenie one są bo patrze to ok 20-30zł tester na jedną właściwość, Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Tak, wszystko jest na Allegro i niestety w tych cenach. Szukaj sklepu ze swojej miejscowości, możesz odebrać osobiście. W ostateczności, kiedy cena jest dla ciebie zaporowa, kup paskowe. Ale spotkałem się z wieloma opiniami, że one przekłamują. Chyba, że masz znajomego, który przyszedł by z testami do Ciebie i je wykonał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Nie no spoko kupię tylko myślałem że może będą tańsze czy coś ale ok kupi się raz i będą i będą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts