Forlehirok Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Czy zwykłe żarówki (2x60wat) rozwieszone na ścianie 70cm nad akwarium mają jakiś wpływ na rośliny jeśli je włączam na noc ? Czy muszą być inne specjalne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Nie nadają się takie żarówki. Pomyśl o świetlówkach. Światło trzeba wyłączać na noc. Chyba kupiłeś akwarium i dopiero później zacząłeś myśleć o co w tym wszystkim chodzi. Zapraszam do lektur: http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/oswietlenie-w-akwarium-roslinnym-id268.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forlehirok Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Akwa mam ponad pół roku i tak tylko spytałem po to jest to forum myślałem że zwykłe też się nadadają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Czy zwykłe żarówki (2x60wat) rozwieszone na ścianie 70cm nad akwarium mają jakiś wpływ na rośliny jeśli je włączam na noc ? Czy muszą być inne specjalne ?Rośliny przy takim oświetleniu padną. Muszą być dobrane pod odpowiednie wymagania roślin,barwa,moc,litraż akwarium,nawożenie,podłoże,obsada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Po pierwsze: Po co świecisz w nocy? Po drugie: Akwa mam ponad pół roku i tak tylko spytałem po to jest to forum Jasne,forum jest od tego żeby pytać,ale nie od tego żeby wciskać kity. Zadałeś pytanie w konkretnym celu(bo to,że masz akwa przez pół roku nie świadczy o tym,że kumasz o co chodzi w jego prowadzeniu) i OK.,ale ludzie tutaj też piszą żeby pomóc i liczą na szczerą rozmowę. Nikt nam za to nie płaci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forlehirok Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 Oki spoko już się uspokoję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts