dorota2204 Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Witam, mam akwa 250l szer.50cm. dlugość100cm a wysokość50cm.pokrywa będzie robiona samodzielnie.Teraz moje pytanie ile świetlówek zamontować T5 i jaki osprzęt do tego.Chciałabym uzyskać 0,5W rośliny jakie będe mieć to między innymi: Maly Heniek,Ludwigia Repens,Echinodorus Martii,Valisneria,Bacopa Crenata,Heteranthera Zosterifolia,Micranthemum Umbrosum,oraz mchy.Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Proponuję 4x39W z dwoma włącznikami. Rośliny średnio-światłolubne - np. takie O jaki osprzęt Ci chodzi ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorota2204 Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Chodzi mi co do świetlówek jest potrzebne żeby działały wiem że ma być statecznik ile 1 czy 2 i co jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorota2204 Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Czy te rosliny ktore wymienilam to są zbyt wymagające? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Taki zestaw potrzebujesz, http://allegro.pl/dmr-t5-zestaw-oswietl ... 95741.html http://allegro.pl/programator-dobowy-me ... 89931.html Nie sugeruj się ceną,podałem tylko link byś widziała opis tego co potrzebujesz,na allegro kupując te rzeczy osobno wydaje mi się że taniej kupisz. Mały heniek jest wymagający i raczej nie da rady bez co2 i innego nawożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorota2204 Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Dziękuję bardzo.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Czy te rosliny ktore wymienilam to są zbyt wymagające?Większość tak. Wyżej podałem Ci link do roślin z których można stworzyć piękną aranżację. Z biegiem czasu, jak zbiornik dojrzeje, a rośliny będą rosły bez problemu, będziesz mogła ze spokojem wprowadzać rośliny o wysokich wymaganiach świetlnych, zastępując te, które będziesz miała - w ten sposób aranżacja i akwarium będzie się zmieniało, przybierając nowe oblicza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts