bioly1987 Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Witam jestem nowy na forum. Mam akwarium 86l. Na dnie mam piasek, w nim wsadzone roślinki ok 15 dużych roślin i do tego trawa i mech. 2 korzenie delikatnie porośnięte mchem. Oświetlenie 2 lampy jarzeniowe 1 - 20w 10 000k i 2 - 18w 6 500k . filtr kaskadowy wiszący na bocznej ściance aqual tzn-1. temperatura wody około 28 stopni. Ph w granicach 6.5-7 . Do tego mam rybki : Około 30 neonków innes , 5 kiryskow , około 20 krewetek w tym 2 filtrujace , 2 rozbory klinowe i 2 gupiki ( rozbory i gupiki na oddanie ) i jeszcze mam ok 10 ślimaków helena. mam 2 pytania co zmienić w akwarium ? bo jestem nowy i wszystko zaczynam. akwarium zalane 10 czerwca. i jeszcze jedno pytanie jakiego glonojada kupić żeby nie zniszczył roslinek i pasował do warunków w akwarium ? proszę o pomoc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Za dużo masz tych neonów. 15 to dobra ilość. Kirysków do 6. Jako "glonojady" otoski - też 6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bioly1987 Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Zastanawiam się nad otoskami,mogą być ? Edit: Ok,dziękuje za rady. a pielęgniczki ramireza mogły by do tego dojść ? Czy to już z dużo ? I jeszcze jedno ,czy otoski nie zaszkodzą krewetekom ? Michał84:Edytuj posty i zwróć uwagę na pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Otoski są łagodne jak baranki. Przy tej ilości neonów co masz na razie chyba nic nie może dojść. Ale tu potrzeba by jeszcze zasięgnąć języka u kogoś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sivek95 Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Glonojad jak najbardziej nie pasuje. Tak jak koledzy wyżej otoski lub dwie młode kosiarki w ostateczności. Pielęgniczki ramirezki 1+2 jak najbardziej bardzo piękne i spokojne ryby. Obsadą się nie martw jak będzie wszystko grało to pozostaje się cieszyć pięknym akwarium. Pozdrawiam... Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Glonojad jak najbardziej nie pasuje. Tak jak koledzy wyżej otoski lub dwie młode kosiarki w ostateczności. Pielęgniczki ramirezki 1+2 jak najbardziej bardzo piękne i spokojne ryby. Obsadą się nie martw jak będzie wszystko grało to pozostaje się cieszyć pięknym akwarium. Pozdrawiam... Krzysiek To Ci Krzysiek namieszał. Po kolei: Glonojad - ma racje, nie nadaje się do małego akwarium. Otoski, jak najbardziej. Dwie młodziutkie kosiareczki odpadają. To ryba stadna jest, a potem trzeba mieć co z 15 cm rybą robić. Ramirezki trzyma się w parach, sytuacja haremowa zdarza się ale "one in the million" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bioly1987 Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Ok dziękuje. Kupię w takim razie 6 otoskow oraz parkę Pielegniczek Ramirez. Jakbym odkupił jeszcze z 5 Rozbór Klinowych to już za dużo rybek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Oddaj te dwie, tak jak na początku pisałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bioly1987 Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Ok a połączenie Pielegniczek Ramirez i krewetek to dobry pomysł ? miał ktoś z was takie połączenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Każda pielęgnica nie pogardzi krewetką choć zdarzają się wyjątki. Jak masz busz to nie powinno być problemów a jak nie to pomyślimy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bioly1987 Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 No właśnie akwarium niedawno zalane więc roślinność dopiero się rozrasta. Chyba jednak zrezygnuje z pielegniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bioly1987 Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 Dziś dokupilem 5 otoskow. Więc rybek już dość. Teraz chciałbym się poradzić jaką rosline na trawnik polecacie przy moich warunkach ? nie mam butli co2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts