pastyl Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Witam mam pytanie posiadam akwarium około 200 litrów lustro wody 40x100 cm 7 welonek 5 gupików 2 glonojady 2 bocje słaba roślinność ogólnie co posadzę to nie przeżyje na forum wyczytałem że może to być spowodowane zbyt intensywnym dotlenianiem .Na akwarium mam szybę (pozostałość po sumach które poszły do adopcji )a nad szybą jest pokrywa dosyć szczelna .Chciałbym ograniczyć napowietrzanie pompką na rzecz naturalnego rozpuszczania tlenu w wodzie szyby mogę wyjąć ale pokrywa ograniczy dostęp powietrza .Zastanawiam się czy nie zamontować jakiegoś wentylatora do cyrkulacji powietrza oraz na jaki czas będzie trzeba uruchamiać pompkę żeby ryby się nie podusiły.Proszę o sugestie i rady od bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skn87 Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Jakie masz oświetlenie do akwarium? Dlaczego twierdzisz, że przez dużą ilość tlenu rośliny Ci padają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastyl Posted July 1, 2012 Author Share Posted July 1, 2012 3X21W zwykłe cool daylight Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Szyba jest zbędna. Żadna pokrywa nie jest jakaś superszczelna. Zawsze powietrze pod nią i te z otoczenia w jakimś stopniu mieszają się. Wentylator jest zbędny. Przez słowo ,,pompka'' mamy rozumieć filtr, czy brzęczyk? Dodatkowe napowietrzanie jest zbędne- wystarczy ruch tafli wody spowodowany pracą filtra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Pokaż zdjęcie tych roślin,na pewno nie padają z powodu mniejszej ilości tlenu w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastyl Posted July 1, 2012 Author Share Posted July 1, 2012 Mam brzęczyk tetratec 300 +100cm wężyk napowietrzający (cała szerokość akwa.)filtr przelewowy.Chodzi mi o zbyt wiele tlenu brak co2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Czy powietrze z brzęczyka nie porusza zbytnio roślinami? Powinieneś wyłączyć brzęczyk. Zbyt duże napowietrzanie wytrąca CO2 z wody, choć nie musi to być jedyny powód braku wzrostu- dochodzi tu jeszcze wiele innych czynników takich jak np. nawożenie, czas oświetlania itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastyl Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Czy powietrze z brzęczyka nie porusza zbytnio roślinami? TAK to zauważyłem zły wpływ bąbelków powietrza na rośliny .Szyby poszły w odstawkę napowietrzanie też ,ryby pływają raczej normalnie. Jeszcze jedno pytanie .Chciałbym zastosować podkład z ziemi ogrodowej na to żwir 2-8 mm+siatka stosowana do elewacji .Woda pozostanie 70% akwa jest raczej stabilne .Po jakim czasie mogę wpuścić ryby ?Czy trzeba czekać na stabilizacje akwarium (nowe podłoże ,rośliny) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Żwir 2-8 mm może być trochę duży. Szukaj raczej 2-3 mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastyl Posted July 2, 2012 Author Share Posted July 2, 2012 Taki mam teraz to z uwagi na red kosztów ale jest raczej jasny i chyba rzeczywiście go zmienię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts