maniek-pc Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Zauważyłem dziś u trzech moich neonków iniessa i jednej samicy prętownika karłowatego, białe kropki na płetwach ( grzbietowych). Z informacji znalezionych na portalu, wysuwam nieśmiały wniosek, że jest to ospa rybia. Chciałbym uzyskać informacje dotyczące jak skutecznie i szybko wyleczyć moje rybki i nie dopuścić do rozrostu problemu. Poza tym, może ktoś wie co jest przyczyną choroby. Dzięki z góry za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Przyczyną jest kulorzęsek, pewności nie ma, że jest to ospa. Są to 0.5-1 mm kropki, powstaje... z wielu czynników, podobnież może to być samo z siebie, nie trzeba tego przynosić z innego akwarium itd. Wyleczyć, możesz przez podniesienie temperatury do 32 stopni (stopniowo, nie za dużo jednego dnia), kulorzęsek ginie w tej temperaturze (dokładnie jedna z jego form, dlatego trzeba utrzymywać kilka dni taką temperaturę). Z lekarstw: Costapur i CMF/FMC, tutaj należy zapoznać się z ulotką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Nie będziemy wróżyć i rozciągać tematu na 15 stron,opisz akwarium. jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek-pc Posted July 1, 2012 Author Share Posted July 1, 2012 Baniaczek ma 54 l, ryby to 12 neonków iniessa, 1+2 prętowniki karłowate, 3 kiryski i maleńki (3 cm )glonojad.Rośliny : cryptocoryne wendtii green, bacopa caroliniana, echinodorus amazonicus i hygrophilia corymbusa. Podłoże to substral i czarny bazalt. Woda ma 28 stopni C,( chłodzę wentylatorem ). Oświetlenie 11W, ale czekam na lampę 24W. To chyba wszystko. Zapomniałem o kamieniach, takie czerwone z białymi nitkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts