tem123 Posted June 24, 2012 Share Posted June 24, 2012 Witam. W akwarium muszę zrobić generalnie sprzątanie, chcę wypłukać i wygotować żwir z dna i kamienie ozdobne. I jak już będę wszystko wkładał do środka to chyba wskazane jest żeby zrobić bardzie żyźniejsze podłoże teraz mam zwykły żwir różnej wielkości (ten drobniejszy oczywiście opadł na spód). Mam rośliny mało wymagające Egerię, Cabombę, Hygrophila siamensis i Cryptocoryna wendtii green ta ma najbardzie rozbudowane korzenie z moich roślin ale nie jest wykluczone że w przyszłości będę chciał dołożyć więcej bardziej wymagających rośli. proszę doradźcie mi co mogę zrobić z tym podłożem, nie chciał bym pozbywać się żwirku który już mam jeśli to nie końieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted June 24, 2012 Share Posted June 24, 2012 kup jakiś substrat wszystkie podobnie spełniają swoje zadanie tylko ceną się różnią , ja kiedyś w małym akwarium (45l) miałem średni żwirek a pod niego zastosowałem najtańsze kulki gliniane i rośliny ładnie rosły to chyba najtańszy sposób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted June 24, 2012 Share Posted June 24, 2012 Pod ten żwirek daj zwykłą ziemię ogrodową około 2 cm (musi być bez nawozów) Ziemię od żwirku oddziel siatką i będziesz miał żyzne podłoże za grosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted June 24, 2012 Author Share Posted June 24, 2012 Ja właśnie też mam 45l. A co do tej siatki to ma być jakaś z małymi "otworkami" czy większymi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted June 24, 2012 Share Posted June 24, 2012 jeśli chcesz użyć ziemi ogrodowej to siatką jest zwykła moskitiera , ale musisz pamiętać że ziemię i substraty trzeba przykryć odpowiednią grubością żwirku min. 4cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted June 24, 2012 Author Share Posted June 24, 2012 A mam porobić dziury w siatce i przez nie powsadzać w ziemię te rośliny które mają korzenie? Czy w żwirek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 24, 2012 Share Posted June 24, 2012 W żwir wsadź je,korzenie przejdą przez siatkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kroni Posted June 28, 2012 Share Posted June 28, 2012 i nie gotuj żwiru anie kamieni tylko je przepłucz.wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted June 29, 2012 Author Share Posted June 29, 2012 i nie gotuj żwiru anie kamieni tylko je przepłucz.wystarczy.W moim przypadku ma to sens bo mam ślimaki których nie chcę. I chcę jeszcze rośliny dobrze wypłukać wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts