lysy6543 Posted June 20, 2012 Share Posted June 20, 2012 Ja mam 1 pytanko czy zbrojnik lamparci może skrzyżować się ze zwykłym glonojadem zbrojnikiem dodam że samiec jest to lampart a samica zwykły ? agunia997- I wszystko jasne. Zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted June 21, 2012 Share Posted June 21, 2012 Wątpię żeby lamparci się skrzyżował z niebieskim . Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted June 21, 2012 Share Posted June 21, 2012 Zbrojnika lamparciego jeszcze nikt nie rozmnożył w akwarium. Tak samo nie da się rozróżnić jego płci, więc nie wiem po czym stwierdziłeś że to samiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 21, 2012 Share Posted June 21, 2012 Nie. Choćby ze względu na różnicę wielkości. Nawet gdyby lamparcie rozmnażano w akwariach, to dojrzałości płciowej nie uzyskają wcześniej niż po tym jak będą wielkościowo przekraczać niebieskie kilkukrotnie. Jako ciekawostka: zbrojnik niebieski już sam w sobie jest hybrydą kilku innych gatunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy6543 Posted June 22, 2012 Author Share Posted June 22, 2012 Mi ogólnie tylko o to chodziło,czy się da rozmnożyć,a wiem ze to samiec bo pani w zoologicznym mi powiedziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted June 22, 2012 Share Posted June 22, 2012 Więc odpowiedz już znasz, a pani w sklepie widać niema zielonego pojęcia co sprzedaje. Niema możliwości rozróżnienia płci u tych zbrojników. I trzeba mieć bardzo duży zbiornik dla tych ryb ponieważ osiągają ogromne rozmiary, kilkadziesiąt razy większe niż zbrojnik niebieski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts