toddavid Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Czy Kaloryfer umieszczony z 15 cm za akwarium bedzie przeszkadzal rybom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 może umieść w tej odległości np. jakąś szklankę z wodą i mierz temperaturę i co jakiś czas patrz jaka jest temperatura-jak nie przekracza 26*C to jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 szklanka wody a akwarium to różnica, szklanka się nagrzeje raz dwa, akwarium niekoniecznie zależy jak duże. ja bym osobiście dał, zaoszczędzisz na prądzie z grzałki. tyle, żeby mieć nad tym kontrolę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Ja nie wiem jak w tym wypadku będzie z akwarium, ale ocieplenie mieszkania moim zdaniem znacząco ucierpi, bo zasłonięty grzejnik, to słaby grzejnik. No i jeżeli masz na takim kaloryferku licznik, to może cię to nieźle trzasnąć po kieszeni;-)Także radzę się zastanowić mocno przed tą decyzją, rozważyć wszystkie za i przeciw, popytać ludzi, którzy znają się na grzejnikach, żeby potem nie żałować Po co coś ma pochłaniać ciepło i nabijac impulsy na liczniku, lepiej te pieniądze w końcu przeznaczyć na rzeczy zwiazane z akwarystyką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 adamb ma akwarium wbrew wszystkim teoriom wprost przy oknie i kaloryferze i zero glonów i problemów a jakie piękne Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 adamb ma akwarium wbrew wszystkim teoriom wprost przy oknie i kaloryferze i zero glonów i problemów a jakie piękne Wyjątek potwierdza regułę. Co do glonów, to i tak się mnożą nie zależnie czy akwarium jest blisko okna:D Istna plaga:P Jedyny sposób na nie, to dbałość oczystość, dbałość o czystość i może jeszcze ewentualnie dbałość o czystość Czy wspominałem już o dbałości o czystość? Niby off-top, za który przepraszam modków, ale wkońcu każdy początkujący akwarysta, musi coś wiedzieć o glonach:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 najlepszy sposób na brak glonów, to brak akwarium. bo glony zawsze będą tyle, że w znikomej i niezauważalnej ilości, ale jednak Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta17 Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Postaw i spróbuj. I niekupuj grzałki. i będzie spoko Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Nie kupuj grałki? Eee...to moim zdaniem głupia rada. Przecież grzałka pomaga utrzymać stałą temperaturę, dzięki czemu ryby żyją w odpowiednich dla nich warunkach. Grzejnik raz jest włączony, raz nie, raz słabiej, raz mocniej, i co wtedy z rybkami...raz mają lodowatą wodę, raz ciepłą....zresztą nie sądze, żeby kaloryfer podgrzał wodę do 26 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta17 Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Dlaczego ?? Mój znajomy ma akwarium jakieś 2m od kaloryfera i mieszka w bloku ma akwa 112litrów i ma temperature 24-26 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 Jak już musi tam być akwarium to proponuję na tylnej ściance akwarium (tej od kaloryfera) przykleić taki ekran jaki daje się za kaloryfery (srebrnym w stronę kaloryfera) lub ew. cienką płytę styropianu twardego (np. 2-3cm). W Castoramie można kupić pojedynczą sztukę (1m x 0.5m). Powinno to całkowicie zabezpieczyć, odizolować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 Dlaczego ?? Mój znajomy ma akwarium jakieś 2m od kaloryfera i mieszka w bloku ma akwa 112litrów i ma temperature 24-26 Taa, a jak jest lato i się nie grzeje, to stawia je obok kuchenki mikrofalowej, żeby się nagrzało:-) 2m od grzejnika? To jaki to grzejnik, że na odległość dwóch metrów, podgrzewa wodę przez szybę do 26 stopni, i to jeszcze utrzymuje ją w stałej temperaturze? Jakoś nie chce mi się wierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 ja bym postawił przy kaloryferze ale też zainwestował w grzałkę, żeby chodziła chociaż na najniższych obrotach dla utrzymania stałej temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
emi Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Grzałka jest konieczna i to bezdyskusyjnie,u mnie jest podobnie w zimie jak grzeja grzejniki to grzałka tylko wyrównuje tem. wody,jednak jak przychodzi wiosna i jest już za ciepło na CO,wtedy grzałka jest konieczna,ponieważ tem.wody znacznie spada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts