Ewlin Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Hej, mam takie dziwne pytanie- czy ryby potrafią ziewać? Siedziałam ostatnio przed akwarium i zastanawiałam się czy posiadają taką umiejetność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Ziewanie u ludzi jest głównie odpowiedzią na brak odpowiedniej wymiany powietrza w płucach. Brakuje nam tlenu, oddychamy płytko i... , wtedy sporo tlenu się dostaje do płuc, głęboki wdech. Teraz pytanie czy ryby potrafią ziewać? Raczej nie i nawet to nie jest im potrzebne. Ich organizm zupełnie inaczej działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 U pielęgnic występuje coś ale ziewanie. Otwieranie na dłużej pyska. Ale po co to nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 U pielęgnic występuje coś ale ziewanie. Otwieranie na dłużej pyska. Ale po co to nie wiem.Welony też, inne ryby czasami także. Często chodzi po prostu o filtrowanie skrzeli, lub poszukiwanie pokarmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarissa Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Mój bojownik też ziewa czasami, śmiejemy się że robi LOL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Ja czasem ide ide i naglę stanę i się rozciągam. Ryba pewnie ma tak samo. Rozciąga mięśnie/ ścięgna przy pyszczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 Meeki robią to dość często, też nie znam przyczyny. Nigdy nie widziałem u innego gatunku tego zachowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 Dziwne pytanie. Myślę że nie jest im potrzebne ziewanie a pyszczki otwierają raczej w innym celu.Może sposób pozyskiwania wody do organizmu.Wiem że to może głupie ale to jak dla mnie jeden z najbardziej logicznych powodów. No właśnie,zawsze mnie to interesowało:czy ryby piją wodę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 Chodzisz na ryby? (Wędkowanie), albo czy widziałeś kiedyś martwą rybę itp. jak ją pokroić itp. jest sucha w środku? Ryba jest otoczona wodą, bez szans inaczej. Pobiera pokarm z wody.... jak myślisz, jak je, to najpierw suszy ten pokarm? Pewnie, że ryby piją, lecz nie sama woda jest ważne, lecz sole w niej zawarte (minerały), w wodzie słonej jest z tym największy problem (ponieważ ryby słonowodne muszą pobierać mniej soli niż jest w wodzie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 Meeki robią to dość często, też nie znam przyczyny. Nigdy nie widziałem u innego gatunku tego zachowania.Ja coś podobnego widuję u paletek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 W sensie u tych które miewałem, Kiryski, Molki, Miecze, Bocje, Zbrojniki ( ) . U innych pielęgnic też nie widziałem. Jak się uda uchwycić to nagram bo robią to dość często i o dziwo wieczorami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted June 1, 2012 Share Posted June 1, 2012 Moja ramirezka też tak robi, zazwyczaj wieczorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nerv Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 moje ramirezki też czasem "ziewają" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarissa Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Mój bojownik najwięcej ziewa po podmianie wody, podmieniam normalną kranówką odstaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts