Flexior Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Witam Czy torf stosowany jako wkłąd do filtra kaskadowego musi być specjalny, czy może byc zwykły?? Znalałem z w piwnicy woreg Torfu Ogrodowego pH 3,5-4,5 i tak się zastanawiam czy można by było go włożyć do jakiejś włókniny (np tej co przykrywa się ogórki w ogródku) i wsadzic do filtra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Tylko czy musisz akurat torfu używać? Według mnie, to on za bardzo będzie wpływał na parametry wody, odradzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flexior Posted May 20, 2012 Author Share Posted May 20, 2012 no ja chcę obniżyć pH wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Jeżeli to jest czysty torf np. mielony bez dodatków nawozowych to może być. Najlepszy jest nie mielony ze względu że nie brudzi wody drobnymi zanieczyszczeniami - ziemią... Jeżeli chcesz zakwasić wodą to zapoznaj się najpierw z takim parametrem jak bufor KH, Co2... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesio544 Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 Torf można z powodzeniem stosować jako wkład do filtra, należy go włożyć najlepiej w rajstopę i wymieniać co dwa trzy miesiące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 Tyle żeby nie dać go na całą powierzchnię kosza, ponieważ bardzo szybko się zapcha... Worek z torfem można umieścić przy wylocie filtra. Poczytaj na temat tz armatki torfowej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flexior Posted May 21, 2012 Author Share Posted May 21, 2012 Mam taki torf: http://www.wokas.pl/produkty.php?lang=p ... a=12&id=19 Moze być?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts