Jump to content

w czym problem ?Statecznik czy świetlówki T5


Recommended Posts

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, z elektryki jestem "zielony" więc proszę o pomoc. Do akwarium zainstalowałem 2 świetlówki T5 OSRAM FQ 49W/865 HO i statecznik elektroniczny OSRAM QUCIKTRONIK QTS 2X55-58/ 230-240 oczywiście zgodnie z instrukcją na tym stateczniku i .......problem ! Świetlówki zapalają się na ok 30 sekund i gasną. Potem muszę czekać jakieś 5-10 minut aby ponownie je zapalić a potem znowu to samo ! Proszę o pomoc co jest nie tak ?

 

EDIT:

 

Proszę mnie źle nie zrozumieć ale bardzo proszę o pomoc w/w problemie. Moje roślinki nie mogą czekać. W sklepie w którym zakupiłem świetlówki i statecznik zapewniano mnie że wszystko razem będzie współgrać bo statecznik ma duży zakres i to nic że świetlówki są ciut mniejszej wartości w Watach. Czy ktoś już spotkał się z podobnym problemem ?

 

Edytuj posty. // lopezz

Link to comment
Share on other sites

Więc jeśli wszystko podłączyłeś zgodnie z instrukcją i są takie objawy , statecznik prawdopodobnie jest uszkodzony. Mimo że statecznik jest nowy to zdarzają się wadliwe sztuki.

Link to comment
Share on other sites

Świetlówki mają za mało mocy do tego statecznika, po nagrzaniu potrzebują mniejszego prądu i starter ma za mało mocy by działać. Statecznik przestaje działać. Najlepiej kupić statecznik dokładnie dopasowany do mocy świetlówek.

Link to comment
Share on other sites

Świetlówki mają za mało mocy do tego statecznika, po nagrzaniu potrzebują mniejszego prądu i starter ma za mało mocy by działać. Statecznik przestaje działać. Najlepiej kupić statecznik dokładnie dopasowany do mocy świetlówek.

 

Różnica jest nieznaczna więc to raczej wpływu nie ma na działanie zestawu. Doszukiwał bym się uszkodzenia , to jest elektronika więc wszystko jest możliwe.

Link to comment
Share on other sites

Na razie Wielkie dzięki ! Jutro jest poniedziałek więc udam się do tego sklepu i spróbuję wymienić (najpierw) świetlówki na te 55 lub 58W i dowiemy się czy to rozwiąże problem. Na pewno podzielę się informacją czy pomogło.

Link to comment
Share on other sites

Witam i przepraszam że tak długo się nie odzywałem. Problem rozwiązany !!!. Okazało się że i świetlówki i statecznik były do niczego. Najpierw wymieniłem statecznik na dwa o odpowiedniej mocy OSRAM QUICKTRONIK INTELLIGENT QTi 1x 35/49/80 ale świetlówki w ogóle nie odpalały. Więc wymieniłem świetlówki na takie same ( tamte też były nowe) i ruszyło. Teraz już wszystko OK. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...