szak123 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 dziś kupiłem samice gupika i ma ostro grupy brzuch i sie ociera o rośliny czy jutro moze być poród? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 tak, nawet dzisiaj jak się zaciemni akwarium. zmiana otoczenia może wywołać u niej szok i może wstrzymywać, a może być odwrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 mojemu ojcu kiedys sie okocila glupica w drodze ze sklepu, odizoluj rybke i patrz co sie bedzie dzialo Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa40 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 tak poród może być dziś w nocy lub rankiem jak masz kotnik to ją włóż Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 musiałem ją włożyć do kotnika bo w kotniku są małe gupiki bo powiedziałem w zoologicznym że chce samca żałobniczki i myślałem że mi ziomka dobrze dała a mi dała samice gupika i jest kotna półtora tygodnia temu miałem miot i tylko 9sztuk:( ale ciesze sie może teraz będzie więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 tak porud poród. akwa40 poważnie masz taką obsadę? Tragedia... szak123 spokojnie daj samice do kojca zanurzonego w kotniku uchowasz duzo wiecej narybku niz gdyby samica plywala bo calym kotniku. wtedy wiekszosc moze zjesc pod twoja nieobecnosc, nieuwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 do słoika to jest jej fota sory za jakość ale cyfrówka rozładowana i fonem robiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 to jest ona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 z tego co widzę jest jeszcze chuda. także spokojnie. przynajmniej tydzień czasu jeszcze. a jeżeli się chowa za filtrem i po rogach tzn że jest w szoku ze względu na nowe otoczenie, moje gupiki też tak od zawsze robią. Wprowadziło mnie w błąd twoje stwierdzenie, że jest bardzo gruba, ale teraz już wiem. Po prostu jest w szoku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa40 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 miałem poród samiczki (5 miesięcznej) w niedziele i mam 12 sztuk Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 9 to dobry wynik jak na pierwszy porod. nastepne tej samiczki beda ok 30 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 9 to dobry wynik jak na pierwszy porod. nastepne tej samiczki beda ok 30 sztuk. skąd taki wniosek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 widać że nie jest gruba ale w rzeczywistości jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Ale w słoiku wątpię żebyś uchował spory narybek jeżeli nie masz kojca i osobnego zbiornika. przecież słoik jest tak mały że samica raz dwa się rozprawi z młodymi. A ty dalej będziesz myślał że jest w ciąży, a w rzeczywistości będzie otyła z przejedzenia. I za tydzień będziesz się zastanawiać dlaczego moja samica nie chce urodzić a już jest chudsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 może na zdjęciu widać że jest chuda ale w rzeczywistości gruba:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 no to jak zje ze 5sztuk kit to zostanie z 7 lub więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 no to jak zje ze 5sztuk kit to zostanie z 7 lub więcej no, żebyś się nie zdziwił. jak nie miałem już gdzie uchować narybku bo mi przybyło ponad 100 szt. to wystarczyły dwie godziny dla samicy żeby obrócić ze 30 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 no i co teraz rodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 To gratuluję, a czy mówię że nie urodzi? Mówię tylko, że może je zjeść zaraz po porodzie. Zresztą w słoiku na pewno nie uchowasz narybku, przede wszystkim temperatura, filtracja, napowietrzanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 9 to dobry wynik jak na pierwszy porod. nastepne tej samiczki beda ok 30 sztuk. skąd taki wniosek? z tad ze u mnie tak wszystkie koca i zawsze tak kocily mojemu ojcu, wiec przypuszczam ze te 9 sztuk to nie jest zly wynik i ok 30 sztuk przy drugim miocie to calkiem niezle, ale zawsze moze byc lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 thx narazie tylko 6 wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 To wszystko jest zależne głównie od wieku samicy. Te bardzo młode faktycznie mogą rodzić ok 3-12 sztuk. Te największe i najbardziej rozwinięte nawet do 200szt. gdzieś czytałem, że odnotowano taki przypadek. To, co My mamy w akwariach to jest pikuś... ostatnio oglądałem zdjęcia z hodowli w australii... Gupiki wielkości dłoni. To jest coś... tyle, że gościu je hoduje w prywatnych stawach więc mają warunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 To gratuluję, a czy mówię że nie urodzi? Mówię tylko, że może je zjeść zaraz po porodzie. Zresztą w słoiku na pewno nie uchowasz narybku, przede wszystkim temperatura, filtracja, napowietrzanie.jak mnie zbiornikow braklo to staly w trzylitrowych wiaderkach i tez sie uchowaly, wazne tylko zeby byla dobra filtracja i napowietrzanie no i zeby nie bylo ich za duzo bo popadaja. wiadomo, im wiekszy zbiornik tym lepiej dla rybekale moze przeciez polaczyc te dwa mioty, tzn ten z kotnika i ten ze sloika i bedzie git Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 można ale wtedy nie wiesz po której samicy jakie młode są. 3 litrowe wiadro to coś innego niż słoik po ogórkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 no to rzeczywiscie ladny okaz. jak to mowi moj dziadek na obiad by sie nadal:P hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts