drummer4513 Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Jakie rośliny polecacie do akwarium BW ??? W nawiasach obok nazw prosiłbym o łacińskie nazewnictwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Nurzaniec olbrzymi (Vallisneria Gigantea) , Pistia(Pistia stratiotes), jakieś krytokoryny, Żabienica amazońska (Echinodorus amazonicus), Heteranthery, Cabomba, rogatek(Ceratophyllum) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 Dziękuję pięknie A te krytokoryny to są te na korzenie ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Nie, kryptokoryny sadzimy w podłożu. Na korzenie mikrozoria, anubiasy, mchy, ale to nie do BW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 Gdzies wyczytałem, że na korzenie troche meszków mogłoby siąść A jeżeli juz to jaki mech ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 No jeśli chcesz, to na pewno by nie zaszkodziło trochę mchu Jak dla mnie najładniejszy willow i java, ale kto co lubi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 BW z roślinami to nie będzie już bw. W tym biotopie są tylko rośliny pływające (pistie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 BW z roślinami to nie będzie już bw. W tym biotopie są tylko rośliny pływające (pistie).Tu się nie zgodzę. Choćby nawet tak było, to nie powstrzymałbyś rozmnażania się roślin w wodzie, i przepływu, co spowoduje że rośliny i tak się tam dostaną. Ale tu masz temat, w którym jest napisane jakie rośliny tam występują: viewtopic.php?f=5&t=18286 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 BW z roślinami to nie będzie już bw. W tym biotopie są tylko rośliny pływające (pistie).Tu się nie zgodzę. Choćby nawet tak było, to nie powstrzymałbyś rozmnażania się roślin w wodzie, i przepływu, co spowoduje że rośliny i tak się tam dostaną. Ale tu masz temat, w którym jest napisane jakie rośliny tam występują: viewtopic.php?f=5&t=18286 Roślin w bw jest bardzo, bardzo mało... Cytat z innej strony: Tylko nieliczne gatunki roślin mogą przeżyć w mocno zakwaszonej glebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Te rośliny co podałem wyżej, rosną w Ph ok 5,5-7, więc w prawdziwych BW chyba radę też dają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Może rade i dają w BW ale nie występują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 No przecież wysłałem Ci linka na dowód. Widziałeś kiedyś słodkowodny zbiornik wodny bez roślin ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Ten link to nie dowód. Interesuje się tym biotopem i nie wmówisz mi że tam te rośliny występują. Akwaria bez roślin z wyjątkiem pisti widziałem (BW) widziałem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 No cóż, nie będziemy się kłocić, bo nie wiadomo kto ma rację Musielibyśmy się przejachać nad takie czarne wody i się pokąpać, żeby się dowiedzieć Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 Dzisiaj byłem w sklepie i wrzuciłem do akwarium: żabienice, kabombe, nurzańca, jakieś 3 kępki traw ( ), koleś za darmo dorzucił duzo pistii, i jeszcze jeden krzaczek zasadziłem ale nie pamietam nazwy. Ta roślinka ma pierw gołą łodygę a potem cieńki liść. Wie ktoś moze co to ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Wstaw fotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 To kryptokoryna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drummer4513 Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 Czy nurzanca i inne rosliny mozna przycinac??? I co znaczy "bąbelkowanie rośliny" ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts