martens Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Witam , nie wiem czy zadałem pytanie w prawidłowym dziale ale chciałbym się doradzić , mianowicie mam akwarium z filtrem jbl e-900 i jest trochę zaniedbane(glony) ponieważ planuje założyć za tydzień nowe roślinne i parę rybek, moje pytanie jest takie chcę ten filtr przenieść do nowego zbiornika i czy mam go dokładnie wyczyścić czy zostawić ze starego zbiornika w celu szybszej nitryfikacji . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Zostaw go, wyczyścić tylko wkłady mechaniczne - gąbki,watę itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martens Posted May 5, 2012 Author Share Posted May 5, 2012 Też tak myślałem tylko nie obsypie mi glonami od razu ,bo pewnie w filtrze jest sporo zarodników glonów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 co do tej tezy to trzeba poczytać w google,ale w filtrze teraz masz pożyteczne bakterie nitryfikacyjne(stabilizują wodę w akwarium),glony pokrywają szyby i filtr,grzałkę w ostateczności (najpierw na roślinach się pojawiają). Nie czyszcząc filtra,woda w akwarium szybciej dojrzeje,ale jak już chcesz czyścić to w wodzie z akwarium(trochę syfku zostaw w wkładach filtra,tam się zasiedlą bakterie),byle byś nie czyścił wodą z kranu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martens Posted May 5, 2012 Author Share Posted May 5, 2012 No jasne że nie , nigdy nie czyściłem kranówą!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts