wojti47 Posted May 4, 2012 Share Posted May 4, 2012 Serdecznie witam wszystkich forumowiczów Dzisiaj rano postanowiłem posprzątać moje stare akwarium, które przez ostatnie parę miesięcy,lat było utrzymywane w złym stanie, niedbałem o swe akwa głównie z braku czasu( w domu jestem raz-dwa w miesiącu) i zabiegania. Dziś wstałem, wylałem cala wodę, żwirek ładnie przepłukałem itd itd. wszystko teraz jest ok, ładnie wygląda, tylko trochę jest pusto. w tej chwili wygląda to tak: - dużo jasnego żwiru - jeden duży korzeń - trzy anubiasy w tym jeden dość spory(przywiązałem do korzenia) - jedna mała kryptokoryna - 4 czerwonogłówki - 1 danio - 1 neon czerwony ze sprzętu mogę podać, że są 3 świetlówki jedna 15 w różowa i 2x 18 w światło dzienne, poza tym grzałka, zewnętrzny filtr, napowietrzacz. i teraz pytania : - jakie rybki polecacie mi dokupić? moja propozycja na teraz to: dokupienie 4-6 czerwonogłówek z 6 kirysków, i jeszcze może jakąś większą rybkę jakąś parkę czy coś - jakie rośliny dokupić? myślałem o 1-2 anubiasach hmmm trochę kryptokoryn z tyłu i sam nie wiem co jeszcze - jakie świetlówki będą najlepsze ( jutro ojciec do ikei jedzie i będzie mógł coś poszukać ) te 18w to t8 są, te grubsze - jakiś nawóz do roślin? - jak pozbyć się rzęski? cokolwiek nie zrobię ona i tak się pojawia z góry dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 4, 2012 Share Posted May 4, 2012 A jaki jest litraż akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojti47 Posted May 4, 2012 Author Share Posted May 4, 2012 w temacie jest xD ale powtórze 112l Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 4, 2012 Share Posted May 4, 2012 Aaa sorry... Neonki są stadne, dokup 5, jak nie więcej. Co do roślinek i oświetlenia się nie wypowiem, bo się nie znam Ale na rzęsy są dobre molinezje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted May 4, 2012 Share Posted May 4, 2012 Co do obsady to proponuję: 1+1 P.ramirez 20 czerwonogłówek 10 kirysek panda Co do roślin to fajnie by wyglądały anubiasy(większa kępka),ale wybierz jakie ci się podobają(oczywiście wez pod uwagę oświetlenie itp.)Świetlówkę bierz białą.Nawóz to coś w stylu easy Carbo.Rzęsę po prostu wybieraj od czasu do czasu-to też roślinka,pozwól jej rosnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojti47 Posted May 4, 2012 Author Share Posted May 4, 2012 aa te świetlówki to jakiej firmy najlepiej i jakie właściwości? ramirezy to fajna sprawa ,ale myślalem tez o bojownikach, 1+2 to będzie dobry wybór? jakoś specjalnie będę musiał dbać o wlasciwości wody itd? a rosliny to mi zawsze po czasie wymierały nie wiem co było przyczyną nemo130: Pisownia, zamykam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts