evi Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Witam co sądzicie o moim akwarium. Dodam iż jestem początkująca Moje rybki to: 6x Skalary z tego 4 duże i dwa mniejsze 3x kirysek 1x bocja 3x żałobniczka 1x gurami 5x kosiarki 3x zbrojniki i w innym zbiorniku 25l mam ok. 50 malutkich mieczyków Co byście dodali ? co zmienili ? filtr mam AQUA SZUT 750l/h napowietrzacz grzałka z termostatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Tragedia poczytaj o rybach zanim je kupisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evi Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Jak dla mnie to obsada jest dobra ryby nie atakuja sie, i caly czas sie rozmnażaja oraz szybko rosną ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Jak dla mnie to obsada jest dobra ryby nie atakuja sie, i caly czas sie rozmnażaja oraz szybko rosną ;]ALE męczą się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evi Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Wiec co byście zmienili? co odjeli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Skalary do oddania za male akwa . Kiryski min. 6 sztuk ryba stadna. Bocja jaka? Gurami trzymamy w haremach . Kosiarki ok. Za małe awa na trzy zbrojniki. Żałobniczka rybka stadna min 6 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Jak dla mnie to obsada jest dobra ryby nie atakuja sie, i caly czas sie rozmnażaja oraz szybko rosną ;] Skoro dobra to po co pytasz? Skalary dorastają do 30cm wysokości a nawet więcej jeśli mają warunki , u Ciebie ich nie mają bo zbiornik jest za mały. Jaką masz bocję? Wspaniałą? Kiryski powinno trzymać się w większej grupie niż 3 sztuki żałobniczki , bocje także. Kosiarki , za mały zbiornik , zbrojnik jaki? niebieski? Gurami trzyma się w haremie. To że żyją i się rozmnażają nie oznacza że jest im dobrze , więc jeśli chcesz mieć ładne i zdrowe ryby musisz wymienić obsadę na odpowiednią do Twego zbiornika. Kosiarki ok. Za mały zbiornik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evi Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Bocja wspaniała A skalarów nie oddam bo mam je od dawna i są najpiękniejsze dodaja uroku calemu akwarium W planach oddanie gurami, oraz powiekszenie akwa do 400l Bocji tez sie pozbywam bo miałam parke ale jedna zdechła a zbrojniki mam 2 samice i 1 samca 2 dni temu złozyły ikre Edit: Zbrojniki niebieskie 1 samiec i dwie samice jedna jasna nemo130: Edytuj posty, dbaj o pisownię! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Bocja wspaniała A skalarów nie oddam bo mam je od dawna i są najpiękniejsze dodaja uroku calemu akwarium W planach oddanie gurami, oraz powiekszenie akwa do 400l Bocji tez sie pozbywam bo miałam parke ale jedna zdechła a zbrojniki mam 2 samice i 1 samca 2 dni temu złozyły ikre Więc jeśli chcesz aby skalary żyły i były zdrowe jak najszybciej zmień zbiornik na większy , bo inaczej skarłowacieją i zdechną. P.S- W tej 112-tce masz za słabą filtrację , ten aqua szut nie nadaje się do tego litrażu i tej obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Bocja wspaniała A skalarów nie oddam bo mam je od dawna i są najpiękniejsze dodaja uroku calemu akwarium W planach oddanie gurami, oraz powiekszenie akwa do 400l Bocji tez sie pozbywam bo miałam parke ale jedna zdechła a zbrojniki mam 2 samice i 1 samca 2 dni temu złozyły ikre Edit: Zbrojniki niebieskie 1 samiec i dwie samice jedna jasna nemo130: Edytuj posty, dbaj o pisownię! To kup im większe akwarium ! Póki co oddaj je, szkoda skalarów. Bocji nie trzymamy w ''parkach'', tylko w stadach, ale to nic bo do oddania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 No to wszystko już wiesz wiec więcej nie pytaj . nemo130: Post nic nie wnoszący do tematu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evi Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Skalary zyją już 4 lata w tym akwarium bo odkupiłam je od znajomego ja mam je dopiero pół roku i dokupiłam tylko kosiarki bo tak mi doradzili w zoologicznym bo miałam osad na roślinach nemo130: Koledzy tylko zasugerowali, że skalary i kosiarki nie nadają się do Twojego zbiornika. Jeżeli sądzisz inaczej lub masz inną wiedzę, temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts