djmoniska Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Mam Rotalę green i czerwoną i inne czerwone roślinki i robią się z czasem zielonkawe, a Rotala green w ogóle straciła swój urok, dostała innego kształtu i listki nie przypominają jej fasonu mam 0,6wata na litr, myślałam że to wystarczająco. O_o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Mam Rotalę green i czerwoną i inne czerwone roślinki i robią się z czasem zielonkawe, a Rotala green w ogóle straciła swój urok, dostała innego kształtu i listki nie przypominają jej fasonu mam 0,6wata na litr, myślałam że to wystarczająco. O_o No a jak Sobie wyobrażasz Rotale GREEN, czerwoną ? 0,6W/l to dobre światło, ale światło to nie jedyny czynnik od którego rośliny rosną. Dozujesz CO2, nawozisz ? Czy miejsca w których są rośliny, są odpowiednio doświetlone ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolcia10024 Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Bobix, djmoniska napisała , że ma green I czerwoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Tak mam Rotale Green i Rotale Czerwoną , Rotala Green straciła swój fason a czerwona zrobiła się zielona:/ dozuję CO2, podaję dodatkowo węgiel w płynie makro i miko elementy i dodatkowo nawóz classic z wszystkim po trochu, wszystkie rośliny szaleją, bombelkują! glonów zero, ale te czerone tracą swój kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Jaka barwa światła ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 6500 11w na 18litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Uważam, że problemem jest za mało żelaza, lub CO2. Ale niekoniecznie. Masz testy ? Można obliczyć ilość CO2 w wodzie, jeśli znamy KH i Ph. Dawkujesz CO2, ale jeśli możesz to podaj KH i Ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Testów nie robię, bo i tak miałabym problme z odczytaniem ich, ale tak samo Ludwigia repens też robi się zielona :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Przypatrz się jak te roślinki wyglądają dokładnie,a następnie przeczytaj temat z tego linka,może rozpoznasz czego roślince brakuje przez co więdną http://forum.superakwarium.pl/przeczytaj-akwarium-roslinne-twoj-niezbednik-faq-t11056.html I pytania -Jakie masz podłoże -Czym nawozisz,makro i micro + bimbrownia>? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Blade rośliny, napewno oświetlenie przydało by sie zróżnicowane. Oraz nawożenie inne. Jak rosliny bledą to brak potasu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 2, 2012 Author Share Posted May 2, 2012 DODAJE FOTKI co sądzicie??? Niczego im nie brakuje, są w świetnej kondycji, zero glonów tylko są zielone :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 Muszę Cię zmartwić.Patrząc na nurzańca od razu widać braki w nawożeniu. Myślę,że brakuje potasu i żelaza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 2, 2012 Author Share Posted May 2, 2012 heheh akurat nurzańca wczoraj wytargałam gdzieś z tyłu akwa był przygnieciony kamieniem i ledwie żywy wiedziałam że się go uczepicie, ta roślinka jest akurat do wywalenia noo chyba że sie zbierze :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 Jak rosliny bledą to brak potasu nie wydaje mnie się.... Utrata koloru czerwonego to najczęściej braki w nawożeniu mikro i/lub za mała ilość żelaza w podłożu - tu dobrym rozwiązaniem są kulki JBL lub własnoręcznie zrobione gliniane wzbogacone żelazem i azotem aplikowane bezpośrednio pod korzenie . Pozostaje też kwestia oświetlenia - przy 6500K u mnie też nie bardzo się wybarwiały czerwone rośliny - najlepsze pomieszane spektrum od 6500 - 10000K edit Po kolejnych fotach podłączam się pod zdanie ze potasu może być mało ale nie powoduje on utraty koloru czerwonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 2, 2012 Author Share Posted May 2, 2012 MASZ RACJEEE!!! teraz patrze na moje nawozy jest ich dużo ale wszystko to MACRO!!!! plus węgiel w płynie, czyli zaraz zamawiam nawóz MICRO dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts