tem123 Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Witam, w niedzielę założyłem akwarium, szukałem trochę o wkładach do filtrów jest sporo ale opisane co dany wkład poprawia ale nigdzie nie znalazłem o tym jaki wkład stosować na co dzień. Ja używam takiego filtru:http://allegro.pl/filtr-do-akwarium-40-120l-z-weglem-aktywnym-gratis-i2301430385.html z węglem aktywowanym i gąbką, ale węgiel służy do usuwania chemii po lekach, jaki wkład mam stosować na co dzień a może zmieszać kilka wkładów w pojemniczku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Najlepiej stosować ceramikę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Węgiel stosuje się gdy chcesz usunąć z wody resztki leków/nawozów itd. Należy go wymienić po ok. 2 tygodniach używania. Co do wkładów w twoim filtrze to nie masz na nie zbyt dużo miejsca. Na samym dole tego pojemnika powinna znaleźć się gąbka/wata, żeby zatrzymywała zanieczyszczenia mechaniczne. Na nią możesz położyć trochę ceramiki lub keramzytu i na to znów cieniutka warstwa gąbki, żeby zatrzymać ewentualne cząsteczki ceramiki (nie wiem czy u każdego tak jest, ale np. u mnie ceramika czasem się kruszy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Co do keramzytu spotkałem się z granulacją 10-20mm to chyba trochę za gruby do zbiorniczka który jest w filtrze, można go rozdrobnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Nie wiem, myślę że tak, ceramikę na pewno można rozdrobnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaroPogrom Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Ja bym na twoim miejscu użył takich wkładów jak mój przedmówca powiedział dół: gąbka środek: ceramika góra: gąbka Nie musisz sypać przecież olbrzymich ilości ceramiki : ) Zaczynaj zdania wielką literą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Na samej górze nie będę mógł dać gąbki bo jest jej na samym dole tyle że na nią kładę koszyk z wkładem który dolega do górnej części pojemnika w którym znajduje się gąbka i wkład. Chyba że odetnę kawek gąbki z dołu i upchnę ją w koszyku z ceramiką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts