przemo_1008 Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Witam Nie wiem co się dzieje... Liście stają się brązowe... Może to jest spowodowane tym że ją uciąłem? Oświetlenie 2x20W + T5 24W Czas oświetlenia: 10-11h Bimbrownia Nawóz SERA Potas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Ja bym się nie przejmował jednym listkiem...Ta roślina rośnie bardzo szybko. Moczarka u mnie rośnie masakrycznie szybko, z 2-3 nowe odgałęzienia z każdej łodygi codziennie. Brązowa jest tylko górna część, więc możliwe że listkowi też się dostało nożyczkami, i nie odżył. Pozdro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_1008 Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Tylko że to nie jest jeden listek.... A listki nie dostały nożyczkami.... Brązowe robi się na końcu listków... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Kiedy ją wsadziłeś do akwa ? U mnie moczarka przyjmowała się z 2 tygodnie, dopiero po zaaklimatyzowaniu się miała ładne barwy. Może to syf osiada na czubkach liści ? Lub moczarka jest narażona na silny prąd wody, przez co glony mają siedlisko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_1008 Posted April 27, 2012 Author Share Posted April 27, 2012 Tak naprawdę to mam tą moczarkę od miesiąca... A to odnogi... Możliwe że może yc narażony na glony, jest blisko prądu wody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Moczarka lubi chłodniejszą wodę 12-20 C, zapewne masz wyższą temperaturę w akwarium i to jest przyczyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Moczarka lubi chłodniejszą wodę 12-20 C, zapewne masz wyższą temperaturę w akwarium i to jest przyczyną.U mnie rośnie bardzo dobrze w temp. 26*, a nawet rosła w 29*. Więc to chyba nie jest jedyna przyczyna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Nic nie będzie tej roślinie. Odcięta wyraźnie powyżej rozgałęzienia i tylko ta jej część zbrązowieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 Moczarka lubi chłodniejszą wodę 12-20 C, zapewne masz wyższą temperaturę w akwarium i to jest przyczyną.U mnie rośnie bardzo dobrze w temp. 26*, a nawet rosła w 29*. Więc to chyba nie jest jedyna przyczyna. Pokaż zdjęcie z dziś jak ona rośnie dobrze w takiej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 Moczarka lubi chłodniejszą wodę 12-20 C, zapewne masz wyższą temperaturę w akwarium i to jest przyczyną.U mnie rośnie bardzo dobrze w temp. 26*, a nawet rosła w 29*. Więc to chyba nie jest jedyna przyczyna. Pokaż zdjęcie z dziś jak ona rośnie dobrze w takiej temperaturze. W 29* nie jestem pewien czy by dobrze rosła, bo była w takiej temp. z 2 tygodnie, ale wypuszczała nowe sadzonki, więc było ok. Mam w galerii temat, tam sb zobacz jak wygląda u mnie w 26*. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 Moczarka lubi chłodniejszą wodę 12-20 C, zapewne masz wyższą temperaturę w akwarium i to jest przyczyną.U mnie rośnie bardzo dobrze w temp. 26*, a nawet rosła w 29*. Więc to chyba nie jest jedyna przyczyna. Pokaż zdjęcie z dziś jak ona rośnie dobrze w takiej temperaturze. W 29* nie jestem pewien czy by dobrze rosła, bo była w takiej temp. z 2 tygodnie, ale wypuszczała nowe sadzonki, więc było ok. Mam w galerii temat, tam sb zobacz jak wygląda u mnie w 26*. Nie chce mi się szukać, lecz w tak wysokiej temperaturze rosnąć dobrze nie będzie. Owszem będzie puszczać pędy bo to roślina która w kałuży będzie rosła. Ale na bank wysoka temperatura wpływa na jej wygląd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 ogolne-t45651-20.html Tu masz zdjęcie z moczarką, na ostatniej stronie. Nie sądze by to wpływało na jej wygląd, wcześniej przebywała w zimnym akwa z welonami, a kolor był taki sam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted April 30, 2012 Share Posted April 30, 2012 18.04.2012 Aktualka Kupiłem moczarkę, podciąłem rotale, ale coś lipa alternathery rosną i chyba wylecą, Tam napisałeś co innego , moczarka ze sklepu zawsze wygląda ładnie. Ty ją masz nie całe 2 tygodnie. No ale oki nie będę się sprzeczał. Do autora , marny wygląd moczarki najprawdopodobniej sopwodowany jest tym że ma za ciepło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts