arthek Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 ...i zastanawiam się co wybrać. Zaczynam swoją przygodę z akwa po dłuuugiej przerwie. Chciałbym ryby ,które nie są specjalnie wymagające i które nie sprawią mi kłopotu. Proszę o podpowiedź czy taka obsada ma sens : - Podoba mi się P. Ramireza ( np. 2 pary) - Razbora klinowa - 15 szt lub neon inessa - bocja karłowata - 5 szt - kiryski ( 5 szt ) i może otoska - kosiarka , choć nie wiem czy nie będzie niszczyć roślin ? nemo130: Przenoszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Ramirezek lepiej jedna para. Razbory ok. Zrobiłbym tak: 1+1 ramirez 15 razbora klin/neon innesa 6 bocja karłowata/kirysek (nie mieszaj tych 2 ryb, kiryski mogą być sterroryzowane przez większe od siebie bocje, więc zdecyduj się na jedną z tych ryb. 10 otosków Na kosiarki akwa za małe. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Moja propozycja : -1+1 ramireza -20 neon lub razbora -6 bocji karłowatych lub kirysków ( brał bym kiryski ) -8 otosków -1+2 gupik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthek Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Dlaczego sugerujesz kiryski zamiast bocji ? Bocje karłowate podobają mi się bardziej, ale sa może jakieś inne przeciwwskazania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Więc wybierz bocje. Tak jak napisałem w 1 poście, bocje są energiczne, i będą przeszkadzać kiryskom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthek Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 A które z ryb są bardziej wytrzymałe - mniej wymagające ? razbora klin czy neon innesa ? A otosków może być mniej ? np 6 szt ? Nie chciałbym mieć za dużo ryb , bo później wiadomo mogą być problemy z wodą ...trzeba bardziej pilnować itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Bardziej wytrzymała razbora klinowa. Ale nie opieraj się na wytrzymałości ryb, lecz daj każdej jak najlepsze warunki bez względu jak są wytrzymałe. Otosków może być 6 sztuk, to minimum, ale to małe ryby więc nie będzie problemu jak będzie ich z 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthek Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Będzie tak: 1+1 ramirez 15 razbora klin 6 bocja karłowata 10 otosków Można dorzucić jeszcze coś dla urozmaicenia ? np. jakąś parę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts