Jowisz Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Powoli robię restart zbiornika 100x40x50. Nie będzie to jakieś akwarium biotopowe, tylko roślinniak z mieszaną obsadą. Zastanawiam się nad skalarami i dobieraniem do nich towarzystwa, ale i tak najpierw muszę wpuścić drobnicę. Tak więc o to najpierw bym chciał się zapytać: jaką rybkę ławicową polecicie do tego akwarium, zakładając że będą tam skalary? Ważne, żeby nie była płochliwa i mogła spokojnie żyć na jasnym podłożu. Chciałbym też żeby było ją widać, pasowałbym neon czerwony, ale on nada się do akwarium z jasnym podłożem? Na dno wpadną kiryski i jakiś zbrojnik. Ile kirysków panda/julii/sterbai wpuścić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Neony czerwone mogłyby być,ale one wolą ciemne podłoże.Może zamiast nich razbora klinowa?Proponuje coś takiego: 1+1 Skalar 25 razbora klinowa 20 kirysek(wybierz se z tych mniejszych które ci się najbardziej podobają) 1+1 zbrojnik niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Tak jak wyżej, ale może być coś innego zamiast razbor Jakieś bystrzyki, zwinniki Można też dodać z 15 otosków, ładnie prezentują się w roślinniakach. Pozdro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 22, 2012 Author Share Posted April 22, 2012 Razbory nie nadadzą się, potrzebuję czegoś co bardziej będzie kontrastować z piaskiem.. czy np tetra czarna/cesarska nada się? Będzie jakoś w ławicy pływać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Niby mogą być, ale to nie są jakieś śliczne ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 A może danio czerwone ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 A ja polecam hokejówkę amazońską. Żwawa, ławicowa rybka - skalary nie dadzą rady jej zjeść, a także ze względu na powierzchniowy tryb życia nie będzie przeszkadzało jej jasne podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 22, 2012 Author Share Posted April 22, 2012 Hokejówka w jakiej części akwarium żyje? Tak wysoko jak powiedzmy pstrążenice lub danio, że pod samą taflą czy w toni jak razbory? EDIT: Co powiecie na takie obsady? 2+2 skalar 1+1 ap.ramirezi 15x drobnica 8x kirysek 1x zbrojnik (L-201?) 1+1 skalar 1+1 ap.baenschi 1+1 ap.ramirezi 1+1 ap.agassizi 15x drobnica 8x kirysek 1x zbrojnik 1+1 skalar 1+3 gurami 20x drobnica 10x kirysek 1x zbrojnik Wiem, że dość obszerne te obsady, ale może dałoby się to jakoś połączyć? Wydaje mi się że bardzo ładnie by wglądały te rybki razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Raczej jak razbory. Co do obsady to wybrałbym nr. 1. Bez przerybienia no i bez mieszania biotopów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 23, 2012 Author Share Posted April 23, 2012 Czyli hokejówki będą cały czas widoczne? Wolę się upewnić, bo kiedyś kupiłem danio, cały czas pływały prawie pod samą powierzchnią i nie mogłem ich za bardzo obserwować.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 Tak, będą- przynajmniej u mnie tak było. Poza tym, to w większej grupie powinny być bardzo śmiałe, więc niewątpliwie będą widoczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 10/15 rodostomusów 1+1skalar Harem np.prętnika karłowatego harem p.agassiza /kakadu -piękne ryby + 3/4 kosiarki lub 6/8 otosów lub 6 jakichś kirysków polecam pstre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 25, 2012 Author Share Posted April 25, 2012 Jednak nie będzie hokejówek, uznałem że będą się zbytnio zlewać z piaskiem i roślinami. Co powiecie o tetrach czarnych i jasnym podłożu? Nie będą płochliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts