szymolinka Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 witam zakupiłem dzisiaj nowe akwarium 112l w krórym są tylko 2 świetlówki t8 2x18w...jest to zbyt mało...chciałbym dołożyć z 2 świetlówki więcej...i tu mam pytanie..znalazłem na allegro zestaw tylko nie wiem czy to wszystko co będzie mi potrzebne...może znajdziecie coś bardziej opłacalnego? pozdrawiam http://allegro.pl/zestaw-dodatkowe-oswi ... 93971.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 W zestawie są wszystkie potrzebne elementy (no może poza odbłyśnikami). Do Twojego akwarium a raczej pokrywy zmieści się tylko świetlówka 24 W co będzie raczej wystarczające. Co do ceny to poszukaj poszczególnych części i sprawdź czy wyjdzie taniej. Może odrobinę być... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymolinka Posted April 17, 2012 Author Share Posted April 17, 2012 wystarczy 1 świetlówka 24w?czy 2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 To zależy co chcesz mieć w akwarium. Jeżeli będą tam rośliny lubiące b. dużo światła to od razu daj 2. Jeżeli raczej niewymagające to jedna wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zolwik29 Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Do Twojego akwarium a raczej pokrywy zmieści się tylko świetlówka 24 Whmm... a ja mam T5 Sylvania 28 W i bez problemu weszla do 112l ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Ale pisałem o standardowych świetlówkach a Silvania nie są standardowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Largini Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Ja zestaw do pokrywy sam zakupiłem w sklepie elektrycznym. Świetlówki dałem 24W (55cm) PHILIPS MASTER TL5 865 6500K, do tego statecznik elektroniczny odpowiedniej mocy. 4 oprawy bryzgoszczelne do T5 i blaszki do T5 połączone śrubami z blaszkami T8 całość to koszt ok 100 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
covax2 Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 statecznik można dać ze spalonej żarówki energooszczędnej , jest lżejszy i zajmuje mniej miejsca no i ma od razu wbudowany starter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts