MCU Posted April 15, 2012 Share Posted April 15, 2012 Zastanawiam się czy do tej obsady co mam mogę dodać hokejówki amazońskie i w jakiej ilości ? mieczyk 1+3 (6 młodych do wydania) platka 1+1 skalar 1+1 molinezje 1+2 glonojad niebieski 1+1 piskorki 2 ( w planach jeszcze 2 szt.) kiryśnik 3 bojownik 1+3 (na razie pływają w 50 l jak podrosną rośliny chce je dodać do ogólnego) otosek 1 ( w tym tygodniu chce dokupić 9 szt) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted April 15, 2012 Share Posted April 15, 2012 Myśle że 25szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 15, 2012 Share Posted April 15, 2012 A piskorków niepowinno być min.6 sztuk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted April 15, 2012 Author Share Posted April 15, 2012 Na maxa 25 szt. czy to takie minimum ,żeby ławica była widoczna w baniaku ? A czy krótkopręgie oprócz wzoru różnią się mocno w hodowli od amazońskich i czy mogą razem ławice stworzyć? W opisach na stronach opisywane są razem stąd też moje pytanie. A piskorków niepowinno być min.6 sztuk?Czytałem w necie i różnie opisują od 4 do 6 szt minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted April 15, 2012 Share Posted April 15, 2012 Akurat cierniooczków min.4 Hokejówek więcej nie dawaj Ja proponuję: 1+2 Mieczyk/Platka 1+2 Molinezja 1+4 Bojownik 1+1 Skalar 1+1 Zbrojnik Nieb. 25 Hokejówek Amazońskich 10 Otosków Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted April 15, 2012 Author Share Posted April 15, 2012 Znalazłem tu na forum posta odnośnie piskorków cytuje: http://www.kolumbus.fi/pekka.sivander/n ... silmat.jpg 1 Pangio kuhlii 2 Pangio myersi 3 Pangio semicincta 4 Pangio shelfordi 5 Pangio cuneovirgatus 6 Pangio robiginosus pozostałe gatunki z rodzaju Pangio nie mają wzorów na ciele " Mogą one pomieszane być ? Bo w tej chwili mam jednego bez wzorów a drugiego z wzorami jak ten z nr 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbuh Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 Dla mnie piskorki to wiele ciekawsze ryby niż otoski, dlatego też bym powiększył stado piskorków a otoska wydał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 17, 2012 Author Share Posted May 17, 2012 Piskorków już mam 5 szt , 3 szt z pręgami , 1 bez i jeszcze 1 srebrzysty taką nazwę miał w sklepie ,ale w necie nic nie znalazłem na jego temat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbuh Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 Nie znam się na ich odmianach kiedyś miałem zwykłe chyba Kuhla. Co do Hokejówek to warunki hodowli amazośkich i krótkopręgich się praktycznie nie różnią. Musisz mieć przykryte akwa aby pewnego poranka nie znaleźć ich na podłodze. Hokejówki są wobec siebie dość agresywne, często się ganiają i najlepiej jak stado jest jak największe. Dla mnie jeżeli obsada z 1 posta bez modyfikacji to 20 hokejówek max. Jeżeli obsada do modyfikacji to ja bym dał: 1+2 Molinezja 1+4 Bojownik 1+1 Skalar 1+1 Zbrojnik Nieb. 35 Hokejówek Amazońskich 4-6 ciernioczków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 Odpuść molinezje bo w takim układzie zawsze którymś rybom nie będzie pasować woda. Molki lubią twardą wodę, cała reszta woli miękką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbuh Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 Odpuść molinezje bo w takim układzie zawsze którymś rybom nie będzie pasować woda. Molki lubią twardą wodę, cała reszta woli miękką. Co racja to racja, choć 90 % akwarystów używa wody z kranu która jest przeważnie twarda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 24, 2012 Author Share Posted May 24, 2012 Na chwile obecna mam taka obsadę: mieczyk 1+3 (30 młodych do sklepu oddaje jak podrosną) platka 1+1 (5 młodych do sklepu oddaje jak podrosną) skalar 1+1 molinezje 1+2 glonojad niebieski 1+1 piskorki 5 kiryśnik 3 bojownik 1+1 otosek 10 Ogólnie zastanawiam się nad hokejówkami lub Zwinnikami Blehera (rhodostomus) tylko w sklepach słabo na razie z tymi rybkami. Bardzie mi się podobają zwinniki i chyba na nie się zdecyduje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts