lecho Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Witam. Mam problemy z moim korzeniem: 1. Nie chce zatonąć. 2. Pleśń na nim. Akwarium ma 30l Włożona jest też deska po to aby go przytrzymać i na niej jest najwięcej nalotu. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Jak jest pleśń to ją usuń i wygotuj korzonek z dodatkiem soli i bez soli ;p. Kiedy włożysz do akwarium (przy gotowaniu też) przyciśnij go najlepiej kamieniem i usuń po tym jak całkowicie zatonie ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Jeżeli to taka galaretka to się nie przejmuj. Rybki to zjedzą. Korzeń może tonąć b. długo. Włóż go do akwarium, obciąż i czekaj... Deskę wyjmij bo pewnie jest sosnowa. Korzeń przyciśnij kamieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 5, 2012 Author Share Posted April 5, 2012 Tylko ja nie mam rybek. Jest to taki "zabielany" osad. Dobra nazbieram jakiś kamerdolców ale będą dopiero po świętach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Deska z jakiego drzewa jest? Jeśli jest z drzewa iglastego to może puszczać żywicę, która w kontakcie z wodą bieleje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 5, 2012 Author Share Posted April 5, 2012 To przeszła by na korzeń ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 A daleko od deski jest ten osad? Żywica będzie gęstsza i bardziej jak pasta do zębów w konsystencji. Jeśli to galaretka, to wystarczy kilka razy wyparzyć korzeń i po pewnym czasie przestanie się pojawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 5, 2012 Author Share Posted April 5, 2012 Wypłukałem go i znowu włożyłem tak jak było wcześniej, czyli z deseczką. Jest to tak deseczka jak te co pod łózko się daje zapomniałem jak to się nazywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Wyjmij tą deskę, jeśli nie wiesz czy jest sosnowa czy nie - może psuć Ci wodę w akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 J po włożeniu korzenia, który już wcześniej był w akwarium z 4 razy korzeń gotowałem i tak ta galaretka wyłaziła. Dopiero jak rybki przyszły to galaretka zniknęła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 6, 2012 Author Share Posted April 6, 2012 Ale ja mam krewetkarium i tylko krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbuh Posted April 6, 2012 Share Posted April 6, 2012 Poszukaj posta o preparowaniu korzeni i zobacz co źle zrobiłeś. Ja swoje korzenie gotuję wiele godzin, potem suszę, potem gotuję i nie mam na nich pleśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radi1988neo Posted April 9, 2012 Share Posted April 9, 2012 Witam Chciałbym zasięgnąć waszej opinii, znalazłem dziś w lesie ciekawy korzeń, tylko nie wiem z jakiego jest drzewa i czy się nadaje do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 9, 2012 Share Posted April 9, 2012 To nie jest korzeń,tylko szczyt z drzewa sosnowego i nie nadaje się do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radi1988neo Posted April 9, 2012 Share Posted April 9, 2012 Wielkie dzięki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts