Dariusz Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Siemka Na po świętach muszę ułożyć wiersz o naszych podopiecznych - rybach. Jako jedyny ze szkoły nic do gazetki szkolnej nie dałem, to pani prosiła by opisać moje hobby jak i napisać o nim wiersz. Ma być min. 3 zwrotki po 4 wersy. Mam 2 zwrotki : Ławica Razbor przypływa aż gupiczek się ukrywa Krewetka glony wygrywa, a glonojad się ukrywa Molinezje szybko pływają, aż bystrzyki przy nich się chowają W korzeniach i skałach się ukrywają rzadko wypływają To sam ułożyłem, chciałbym byście ocenili jak mi wyszło Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Ile masz lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Troszkę nie realny bo Molinezje zjedzą krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 ukrywa ukrywa ukrywają Tak zostać nie powinno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dariusz Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 Ile masz lat? Mam 16 lat ( 3 gim ) . Czemu pytasz ? Tak owszem jestem młody. Chyba tobie to nie przeszkadza? Po kilku zmianach ( na razie 1 zwrotka, bo na drugą pomysłu dalej nie mam) : Ławica razbor już się zbliża, aż gupiczek gdzieś odpływa. Brzanka szybko się obniża, a krewetka glony zrywa. 1 zw. mogłaby tak zostać ? Jutro rano dam 2 zwrotkę, przez noc wymyśle coś ciekawego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Nie przeszkadza mi absolutnie. Po prostu chcę dostosować poziom twórczości do wieku(czyt.możliwości twórczych). Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Kolego ,a może spróbuj prozą .Co Cię inspirowało do takiej twórczości ? Te rymy są poniżej twoich możliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Wierz masz źle, ponieważ twoje rymy układają się tak : AAAA BBBB A jak powinno byc: parzyste (sąsiadujące) – dwa kolejne wersy mają tzw. układ AABB krzyżowe (przeplatane): np. w pierwszym i w trzecim wersie – układ ABAB okalające – układ ABBA Teoretycznie zrobiłes monorym ale nie wiem czy Ci to uznają.(monorymy – układ AAAA) EDIT: Może spróbujesz wiersz bialy jak Ci nie idą rymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Nie filozofujcie, tylko pomóżcie chłopakowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Pomogłem, nawet myśle nad wierszem zeby podpowiedziec ale ja umiem tylko brzydkie rymy tworzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 ....raz ryby , żaby i raki wpadły na pomysł taki... by usiąść sobie pod drzewem i zacząć zarabiać śpiewem..... http://janbrzechwa.w.interia.pl/stobaje ... iraki.html - z tego bierz przykład. Uważaj na plagiat Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dariusz Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 Wiersz o żabach rakach i rybach niezły Kolego ,a może spróbuj prozą .Co Cię inspirowało do takiej twórczości ? Te rymy są poniżej twoich możliwości Zawodowym pisarzem nie jestem - polonistą nie zostanę. Prędzej na ścisłowca pójdę . Pomogłem, nawet myśle nad wierszem zeby podpowiedziec ale ja umiem tylko brzydkie rymy tworzyć Dziękuje i szczerze wolę męczyć się całymi nocami i dniami, ale by było moje własne z dużymi poradami od innych Wiersz biały na razie sobie odpuszczę. Spróbuje którymś z tych trzech co napisałeś. Rano wrzucę to co wymyśliłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts