żwirek Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Elo, mam do Was takie pytanie. Postanowiłem odnieść swoje mieczyki do sklepu, jako, że mam akwa 54litry, sprzedawca mi je wcisną i było mi ich po prostu żal. I gościu mi tym razem powiedział, że tą odmiane mieczyka hellera można spokojnie trzymać w moim zbiorniku, bo to jest taki gatunek, który się do tego nadaje. Ponoć ten koleś interesuje się akwarystyką od wielu lat, pasją zaraził go dziadek i wydawał się obeznany w temacie. Np. odrazu odradził mi skalary(pytanie test:P), ale powiedział, że te mieczyki, z danego zbiornika moge spokojnie mieć. Tak samo jedną odmianę molinezji, a inne już nie. Po czym pokazał mi taki katalog firmy tropica, gdzie były różne ryby i litraże zbiorników i właśnie było napisane tak jak on mówił. Co wy sądzicie, drodzy forumowicze?:> Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 hm... dziwne... a może to jakaś platka z mieczem... są takie odmiany Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Hehe, no raczej nie, śliczne smukłe mieczyki...pomarańczowe, z carnym mieczem i samiczki pomarańczowe podpalane na biało:-) Nie są ogromne, są takie średniaczki i wydaje mi się, że dobrze się u mnie czują, w sumie i tak planuje kupić większe akwarium, ale nie zakładałbym tego tematu, gdyby coś takiego powiedział mi sprzedawca(uznałbym, że to jeden z tych nieduczonych), ale tak pisało w tej książeczce, a to już coś Nawiasem książeczka jest rozprowadzana przez sklep Trzmiel we Wrocku, a to chyba jedno z najlepszych miejsc tego typu w moim mieście:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Totalna bzdura,ten gatunek mieczyka jest bodajże największym z rodziny xiphophorus,sam zakładam akwa 63litry i rezygnuje z mieczyków pomimo że to moje ulubione ryby. Dziadek tego sprzedawcy musiał chyba cierpieć na poważną chorobę głowy,pewnie jakiś zanik mózgu i przeszło na ojca a teraz na syna. Co do tych biuretynów to nie książki i już takich bzdur się tam naczytałem że wierze ci iż tak napisali w tej ulotce. Jeżeli już chcesz hodować ryby z tego rodzaju w takim akwa to możesz zmienniaki plamiste lub wielobarwne,jeszcze są mieczyki pigmejskie ale te są rzadkością. tu znajdziesz wypisane przeze mnie ryby z rodzaju xiphophorus viewtopic.php?f=2&t=3955 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts