Benek1131 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Mam takie pytanie tylko prosze mnie nie wysmiac czy woda ze studni głebinowej nadaje sie do akwarium?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 jeżeli jest dobrej jakości to chyba tak-woda to woda... ale nie lepiej kranówkę? wodę ze studni musiałbyś wnikliwie badać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 dobra woda bo to woda pitna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 jeżeli ją pijesz, i żyjesz to chyba się nadaje ale badanie odczynów wody nie zaszkodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 sie tez zrobi dla pewnosci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richardgeneral998 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Bardzo dobra woda tyle że bardzo twarda(polecam zmiękczyć kationitem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Bardzo dobra woda tyle że bardzo twarda(polecam zmiękczyć kationitem)A skąd wiesz że jest twarda ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Bardzo dobra woda tyle że bardzo twarda(polecam zmiękczyć kationitem)A skąd wiesz że jest twarda ? Może ma kulę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 aha wlasnie jak nbajprosciej sprawdzic parametry wody i czym je potem poprawic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richardgeneral998 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Każda woda gruntowa jest twarda,czy z studni czy głębinowa! To jest woda naturalna oczyszczona przez kamień i skały (duża zawartość soli wapnia i magnezu) Sprawdzić można np.aquatestem"zoolek"TwO TwW ,o pH chyba nie mósze wspominać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Sam korzystam z wody ze studni i jest git. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 a ph jak sprawdzic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 test najlepiej kropelkowy pH są różne firmy różny test. Mozna elektonicznie pH metr około 200zł juz wyszarpiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted March 17, 2009 Author Share Posted March 17, 2009 kupiłem dzisiaj pasek lakmusowy by sprawdzic ph jak mam zrobic zeby test wyszedł poprawnie i na jaki kolor powinno mi sie najlpeiej zabarwic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Nie chciałem zakładać nowego tematu więc się pytam tutaj. Czy jeżeli mam wodę ze studni to czy przed wlaniem jej do akwarium musi też odstać czy nie? Dodam że woda jest bardzo dobrej 'jakości' i nie jest zbyt twarda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackfish Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Woda głębinowa jest czysta pod względem bakteriologicznym i chemicznym. Ale może mieć podwyższoną zawartość choć nie musi żelaza i manganu ,nie wpominając już o związkach wapnia, ale związki te można łatwo usunąć. (dezaktywować) Kolega i bez "kuli" może mieć rację pomimo stosunkowo niewielu postów. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Woda głębinowa jest czysta pod względem bakteriologicznym i chemicznym. Ale może mieć podwyższoną zawartość choć nie musi żelaza i manganu ,nie wpominając już o związkach wapnia, ale związki te można łatwo usunąć. (dezaktywować) Kolega i bez "kuli" może mieć rację pomimo stosunkowo niewielu postów. Pozdrawiam. No tak może mieć może nie mieć, ale to nie temat o zgadywaniu , by zawiózł wodę do sanepidu by zbadali dali wydruk i tyle Ja na działce z głębinówki mam wodę średnio twardą o gh 12 , tu nie ma reguły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Zapomniałem napisać dość ważną rzecz moja studnia nie jest głębinowa Ale nie odpowiedzieliście mi na pytanie czy woda ze studni (nie głębinowej) przed podmianą musi odstać czy nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Zgadza sie, woda ze studni zawsze jest twarda, ale jesli się ją zmiękczy jest o wiele lepsza od kranówki i nie trzeba jej odstawiac na kilka dni, oczywiście przed wlaniem do akwarium należy ją podgrzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 w wodzie ze studni nie ma chloru więc nie ma potrzeby odstawiania. kranówkę odstawia się właśnie dlatego, że zawiera (najczęściej) chlor, nawet jeśli nie koniecznie go mocno czuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts