boli1234 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Witam!!! Mam 1 samca gurami dwuplamistego i postanowiłem mu dokupić towarzystwo. Kupiłem samice tego samego gatunku jednak samiec zachowuje sie jak głupi. Dosłownie robi jej z płetw sitko a biedna samiczka szuka kryjówek. Poradźcie co mam robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Gurami trzyma sie w haremach ... bo gdy jedną bedzie gonił to druga odpocznie i na odwrót... a tak to ją zamęczy .. kup szybko drugą samiczkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 jedni mowią, że w haremach inni (książki) że w parach. W końcu zgłupiałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 bezpieczniej będzie jednak w haremie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 niektóre książki kłamią... to fakt... ale lepiej posłuchac osób które mają/mieli te ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 dokupie druga samiczkę i będą 2 szukały kryjówek, bo ten samiec chyba jakis głupi. Rozumiałbym gdyby gniazdo z piany robił i się do niej przystawiał, ale nie. Po prostu traktuję samicę jak najgorszego wroga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 mój samiec tez czasami goni samiczkę... ale tak to jak są 2 to bedzie spokój Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 zraziłem się coś do gurami chyba się ich pozbędę a co mógłbym kupić na ich miejsce tylko jakieś spokojne rybcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 no tutaj to juz nic nie poradze..akurat ja kocham Gurami.. to moja ulubiona rybka no i akwarium bez niej to jak puste akwa... ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 powiem, że ja też bardzo lubiałem gurami ( nadal lubię ), jednak zraził mnie ten samiec a szczególnie jego zachowanie, do samicy nic nie mam, jest bardzo fajna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 samce takie są ... ale no co sie dziwic ? samiec gupika tez goni za samicą .. dlatego potrzebna druga by pierwszej nie zameczył... w gurami sprawa nie jest inna Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 miałem gupiki, samiec u gupika przynajmniej jej nie ranił tylko był jak jej cień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 najlepiej samiczki ja kiedyś miałem 6 gurami dwuplamych w tym 2 złote i żyły w charmoni i spooju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa4 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 A jaką masz temperaturę w akwarium? Ja też tak kiedyś miałem z moim samcem dwuplamistego - latem gdy było gorąco i temperatura w akwa sięgnęła 28-29 st.C. Przy temperaturze 25-26 st. powinien zachowywać się normalnie co nie znaczy, że nie będzie ganiał samicy czy innych gurami - te ryby już tak mają ale są super. Dlatego nie wyobrażam sobie abym musiał oddać swoje choć wiem że moje 54L dziś to za mało dla gurami. Myślę więc o większym baniaku w najbliższej przyszłości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 O ile ta samiczka to na 100% samiczka a nie drugi samiec to masz 3 wyjscia: 1. Dokupić drugą samiczkę 2. Zamienić samca na innego - może trafił ci się taki agresor 3. Zamienić gurami na przykład na prętniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiociaKazia Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 przepraszam,że nie na temat,ale jednak to napiszę . Teoria,że powinno się trzymać gurami w haremach,jest wg. mnie błędna (to samo tyczy się innych,ryb,które powinny żyć w haremach) Miałam na samym początku harem gurami-2 samiczki i 1 samczyk. Samczyk najpierw gonił na przemian obie samiczki,jednak potem wybrał sobie jedną z nich,a drugą zmęczył i po pewnym czasie zdechła . Więc dla mnie to jakieś dziwne,że `powinno` trzymać się harem 1+2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boli1234 Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 temperature w akwa mam 24-25*C. Można powiedzieć, że w miarę już żyją w harmonii. Samiczka się go już nie boi. Jednak on próbuje ją zaczepiać ale ona przechyla się lekko na bok i go ignoruje. Poradziłem sobie tak, mianowicie odzieliłem samca na 5 dni do innego 10l akwa i jak wrócił to samiczka już się go nie bała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Ja mam pare gurami kśiężycowych i są spokojne.Daj więcej roślin , nie za wysoka temperatura wody i powinno być ok:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts