Jump to content

Zoolek Aquafix NO3

xray
 Share

Recommended Posts

Znalazłem ostatnio produkt z zooleka do usuwania jonów NO3. Co ciekawe produkt jest regenerowalny. Po usunięciu przerybienia pozostało mi troche NO3 w akwarium mimo wymiany wody (wiadomo całości nie można wymienić) i zastanawiam sie czy nie użyć tych woreczków do usunięcia nadmiaru NO3. Czy ktoś z was to już kiedyś stosował i z jakim skutkiem? Mam jeszcze pytanie co do regeneracji. Aby zregenerować woreczek umieszcza się go w wodzie z solą kuchenną. Potem co prawda się go płuka, ale czy w taki sposób po ponownym włożeniu woreczka do akwarium nie zasole sobie wody??

Nie lepiej zaopatrzyć się w dobry filtr biologiczny? Regularne podmiany wody również zbijają NO3 . Redukcja obsady . Ja bym się nie bawił w jakieś woreczki , nie jestem do końca przekonany że jest to bezpieczne.

Cytat producenta:

Aquafix NO3 - woreczki przepływowe zawierające wysokospecjalizowany, selektywny anionit w postaci chlorkowej.

Nie jestem chemikiem ale jakoś mnie to odstrasza. No chyba że się mylę.

Nie lepiej zaopatrzyć się w dobry filtr biologiczny?

Nie - bo on nie usunie NO3, co nie zmienia faktu że w prawidłowo prowadzonym akwarium problemu z NO3 nie ma. Chemia na NO3 nie jest dobrym rozwiązaniem, jeśli masz rośliny w akwarium.

Taki poziom azotanów to na spokojnie biorą rośliny szybko rosnące , rogatek , różdżyca rutewkowata lub pospolita, moczarka - nie pakował bym się tu w żadną chemię . Podaj więcej danych odnośnie zbiornika i całej obsady ryb i roślin.

zbiornik 100x40x45 (180L)

Obsada:

Labidochromis Carauleus - 5 szt

Psychotropheus :D Saulosi -3 szt (ale małe max 4 cm)

Pielęgnica papuzia - 1 szt

Co do roślin nie znam nazw wszystkich:

4 trawy

3 liściaste drzewka

1 kabomba (5-6 pędów)

1 anubias

1 żabienica

Test mam z JBL

Wcześniej miałem troche przerybione, pare ryb oddałem wiec to co zostało z NO3 to niestety pozostałość której nie usunąłem

Poza tym zdecydowałem się kupić te woreczki, dam znać jakie efekty przyniosły i czy faktycznie da się je regenerować

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po tygodniu stosowania NO3 spadło, także dobrze spełniają swoje zadanie. Regenerować też się da bez problemu.