lecho Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Oto moje akwarium nazwałem je ,,Mali Pomocnicy" dlatego, że zamieszkują ja (jak na razie ) same pożyteczne żyjątka. Za wyjątkiem robaków, ale mówię o tych chcianych lokatorach. Akwarium jeśli chodzi o samo szkło i filtr ma dość długą historię: Rozpoczęło się w 2 klasie na wakacjach założyłem ten zbiornik oczywiście źle. Przez około 2 lata było obozem koncentracyjnym dla ryb. W 4 klasie zacząłem się coś bardziej interesować na jakimś forum wyczytałem że można trzymać krewetki i nie koniecznie są one takie delikatne i tak się rozpoczęła dobra akwarystyka. Zacząłem czytać i starć się sprawiać dobre warunki krewetkom. (oczywiście ryby oddałem bo było za małe akwa, ale niestety nie do dość dobrego zbiornika, ale lepszego niż mój ) Tak moje akwa doszło do obecnego stanu. Teraz trochę danych wymiary: 40x25x30 filtr: Aquael Fan mini plus ogrzewanie: grzałka 25w (nie potrzebna, bardziej była by potrzebna chłodziarka ) dekoracje: 2 korzonki oświetlenie: aktualne brak, ponieważ żarówka się spaliła i jestem na kupnie świetlówki o barwie 6500K Flora: 3 mchy niestety 1 gnije , rogatek, glossia i chyba 2 kryptokoryny gałęzatka i jakaś jeszcze roślinka Fauna: Krewetki Red Cherry około 11 sztuk, około 2 szt. helenek 1 mała i 1 duża No i zdjęcia Przepraszam że dość kiepskie, ale robione w nocy. Wykonał je mój Tato. Zapraszam do komentarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Zrób zdięcie w nocy, bez flesha. Zrób zdięcie tak aby było widać same oświetlone akwarium, nie włączaj świtła w pomieszczeniu podczas robienia zdięcia. Jak będzie lepsza jakość to będzie można pogadać. Akwarium wygląda na razie sztucznie-to tak ogólnie b. P S zrób jak najszybcie te ośwtl. bo Ci roślinki padną a zwłaszcza mech!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Ja tu krewetek nie widzę. Zrób lepsze zdjęcia, bez flesza oczywiście ;p. Kup szybko świetlówkę i moim zdaniem pomyśl o jakimś fajnym korzonku na niego dasz mech, a na trawniczek proponuję dać gałęzatkę - oczywiście to tylko moje zdanie, ale wszystko zależy od oświetlenia. Bez urazy, ale podłoże ostro daje po oczach ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 Zrób zdięcie w nocy, bez flesha. Zrób zdięcie tak aby było widać same oświetlone akwarium, nie włączaj świtła w pomieszczeniu podczas robienia zdięcia. Jak będzie lepsza jakość to będzie można pogadać. Akwarium wygląda na razie sztucznie-to tak ogólnie b. P S zrób jak najszybcie te ośwtl. bo Ci roślinki padną a zwłaszcza mech!! Rany, piszę że zdjęcia robione w nocy dokładnie wczoraj w tedy już nie było oświetlenia bo mi się żarówka spaliła to bez flesha to by były czarne. Nie rozumiem twojej oceny (to podkreślone) Galaktyka korzonki są nawet dwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Chodziło mi o jakiś większy korzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 Może i wyglądało by fajnie ale nie ma za bardzo miejsca chyba żeby zrobić ,,przemeblowanie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Jak najszybciej kup oświetlenie. I czekam na fotki , wtedy wypowiem się bardziej na temat aranżu. Za dużo podłoża. Nie jest źle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 No wiem że trochę za dużo tego podłoża. Oświetlenie postaram się kupić, ale takie dobre będę miał dopiero wieczorem w piątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Hmm jak dla mnie to wymień ten dupny żwirek,dodaj roślin i zrób coś z filtrem i grzałką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Zrób zdięcie w nocy, bez flesha. Zrób zdięcie tak aby było widać same oświetlone akwarium, nie włączaj świtła w pomieszczeniu podczas robienia zdięcia. Jak będzie lepsza jakość to będzie można pogadać. Akwarium wygląda na razie sztucznie-to tak ogólnie b. P S zrób jak najszybcie te ośwtl. bo Ci roślinki padną a zwłaszcza mech!! Rany, piszę że zdjęcia robione w nocy dokładnie wczoraj wtedy już nie było oświetlenia bo mi się żarówka spaliła to bez flesha to by były czarne. Nie rozumiem twojej oceny (to podkreślone) Ehhh, chciałem Ci udzielić tylko takiej prowizorycznej "instrukcji" do wykonania zdięcia. Nie obraź się ale te zdięcia są no powiedzmy.. brzydkie. Właśnie dlatego udzieliłem Ci tej instrukcji. Ogólnie b.- czyli ogólnie bardzo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 Dobra jak dojdzie lepsze światło to zrobię lepsze zdjęcia. No i może jakiś ,,remącik" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Możecie mi powiedzieć czy te rośliny wytrzymają do piątku wieczór bez światła ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nightrider Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Zrobiłbym tak: wyrzuciłbym żwirek jasny, dał ciemny bazalt, większy korzonek, który obsadziłbym mchem. Na dno dałbym jakiś trawnik, może np. z gałęzatki. Kryptokoryny i inne co już masz dałbym w tył zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Ponieważ mam krewecie to bardziej dałbym tam podłoże aktywne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Krewetki właśnie kochają trawnik z gałęzatki. Nie dość, że będzie dobre dla krewetek to jeszcze zakryje ci te paskudne podłoże ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Krewetki właśnie kochają trawnik z gałęzatki. Nie dość, że będzie dobre dla krewetek to jeszcze zakryje ci te paskudne podłoże ;p.A jeszcze bardziej z "prawdziwego" mchu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Ale wyście się na tę gałęzatkę uparli. Nawet sam miałem taki pomysł ale w moim zoologu nie zobaczyłem jakiś dobrych gałęzatek (albo malizny albo w takich akwariach że aż się samemu odsuwało) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 1, 2012 Author Share Posted April 1, 2012 Mam problem wczoraj zrobiłem restart i korzeń, który kupiłem wypływa. Czy jeśli będzie przyciśnięty (w wodzie) to po paru dnach będzie już osiadał na dnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Nie ma takiej zasady.Może ci nie tonąć przez 3 miechy tak jak mi,albo zatonąć po tygodniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Nie ma takiej zasady.Może ci nie tonąć przez 3 miechy tak jak mi,albo zatonąć po tygodniu Mi tam korzenie nigdy nie wypływały, zawszę tonęły od razu A co do akwa, to na razie ubogo, czekam na rozwój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 1, 2012 Author Share Posted April 1, 2012 Nie ma takiej zasady.Może ci nie tonąć przez 3 miechy tak jak mi,albo zatonąć po tygodniu Ale zatonie ? Bobix teraz jest zupełnie inny aranż, wieczorem albo jutro dam foty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Zatonie napewno-kwestia po jakim czasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted April 2, 2012 Author Share Posted April 2, 2012 No to lecimy na Szczecin Proszę, oceniajcie teraz jak to wygląda. Mi się bardzo podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted April 2, 2012 Share Posted April 2, 2012 Jakieś ciemne, jednolite tło i mech na korzeniu i będzie lepiej wyglądać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 2, 2012 Share Posted April 2, 2012 Mi się bardzo podoba. I to jest najważniejsze. Od aranżu z pierwszej strony jest duży postęp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts