Mortis Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Witam, mój zbiornik to ok. 90l, od jakiegoś czasu neonki zaczęły chować się w roślinach. Przykładowo dziś rano było wszytko w porządku czyli pływały po całym akwa itp. A koło godziny 19 już tam siedzą i nie wypływają. Zostają w bezruchu. Nie wiem czym to jest spowodowane. Karmie je rano i wieczorem. Ph wody to 7, inne poznam jutro ponieważ idę kupić testy. U jednego neonka zauważyłem białe zmiany na płetwie i podałem im lek, Formisol firmy Zoolek. Obsada to 6x brzanka różowa, 13x Neon Innesa, 4x Kirys i 1x Glonojad (Zbrojnik). Tylna świetlówka to dołączona do pokrywy, emitująca światło dzienne a przednia to flora glo. Ogólnie na początku była aqua glo ale się przepaliła i florę glo z tyłu dałem na przód bo jest mniej jaskrawa od tej "zestawowej" . Proszę o jakieś rady co mam robić. Inne rybki pływają normalnie więc wątpię aby przyczyną było zatrucie NO2, NO3. Może rybki się czegoś boją? Pozdrawiam. Dołączam link z miejscem w akwa gdzie chowają się rybki: http://www.youtube.com/watch?v=OoBtmaW1 ... e=youtu.be Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Może to przez brzany.Nie zauważyłeś wcześniej takiego zachowania?Poza tym neony nie kiedy lubią się schować i trochę odpocząć Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Reszta ryb żywiołowa jak widać i dużo większa więc może to być spowodowane instynktem obronnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Jakiej długości zbiornik??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortis Posted March 26, 2012 Author Share Posted March 26, 2012 Zbiornik o wymiarach 77x37x27 (dł,wys,szer). Brzanki nie atakują neonków i nie atakowały. Dziś zauważyłem poprawę a mianowicie neonki zaczęły wypływać z roślinek. Po dodaniu leku o którym pisałem po zauważeniu zmian na płetwie ogonowej jednego z neonów i ogólnym złym "samopoczuciu" ryb niby się to przestało rozwijać lecz nie zaczęło się cofać. Myślę o kupnie leku CMF lecz nie chcę wlewać za dużo chemii do akwarium. Testy pokazały że stężenie NO3 jest za duże i jutro robię wymianę wody, tak ok. 10l (jak ph wody przygotowanej do wymiany to 8 a w zbiorniku 7 to nic się nie stanie?) i mam zamiar dokupić kilka roślinek, coś wam wiadomo o tych z Allegro? (GH) Również woda jest trochę za twarda, 3/4 wskaźniki ok a 4 jest trochę za wysoki jak i (KH) jest trochę za małe. Dziękuje za odpowiedzi. Edit: Zamierzam kupić filtr z serii HW-402b, co sądzicie o tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts