Sebax Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Witam ;D Moje kochane zbrojniki w trzeci dzień od wpuszczenia samiczki (samiec był już tam z 2 tygodnie) złożyła ikrę i co dalej ??? Ikry jest coś pomiędzy 100/80szt, ikra przyklejona jest do szyby przy rogu akwarium Nie mam zielonego pojęcia co robić żeby większość narybku przeżyła Akwa- 112L (80x35x40) Temp- 25-26*C Obsada; 3xmieczyki, 3xkardynałki 6xgupiki, 2x malutkie molinezje no i zbrojniki 1+1 Pytania; -Jakiej wielkości jest wykluty narybek -Co mam zrobić żeby większość narybka przeżyła Mam nadzieję że jest tu ktoś kto ma doświadczenie z rozmnażaniem zbrojników bo chciałbym usłyszeć fachową radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Spokojnie zostaw Zbrojniki w akwarium. Samiec poradzi sobie z innymi rybami i będzie pilnował ikry a potem chwilę maluchów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Ale do szyby akwarium zbrojnik ? A nie powinien składać ikry w kryjówkach samica ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebax Posted March 25, 2012 Author Share Posted March 25, 2012 No właśnie specjalnie dla nich kryjówkę (ceramiczny korzeń podłużny), a one złożyły na szybie pod filtrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Trochę dziwne, ale Kardynałki nie składają ikry w jednym miejscu, więc to na pewno ikra Zbrojników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebax Posted March 26, 2012 Author Share Posted March 26, 2012 Bo to jest na 100% ikra zbrojników, inaczej samiec by się nią nie opiekował i by jej nie bronił przed ciekawskimi rybkami. Obserwuję ikrę już trzeci dzień i nic się nie zmienia, wewnątrz cały czas ikra jest pomarańczowa i widać troszeczkę taką przezroczysto białą błonę, samiec połowę czasu spędza pod ceramicznym korzeniem, a połowę przy ikrze. Podwyższyłem temp do 27*C i przywrócę 26*C po wykluciu się larw. mod. agunia997- A gdzie podziały się kropki i gdzieniegdzie przecinki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebax Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 Dziś już 3 ikry są puste i od wczoraj wieczorem widać coś w ikrach ;D Zbrojnik opiekuje się teraz prawie non stop przy ikrze. Mam im tam coś wrzucić za kilka dni jak skończy im się pokarm ? Czymś je dokarmić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Sparzoną marchew,ogórka,tabletki dla ryb dennych.Oczywiście nie wszystko na raz. I niezjedzone warzywa wyjmij po kilku godzinach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts