Jump to content

Mętna woda, jak poprawić?


fiwus
 Share

Recommended Posts

Szukałem już porad w podobnych tematach na forum, jednak nie znalazłem.

 

Akwarium ma ponad miesiąc od zalania, woda dojrzewała 2,5tygodnia.

 

Baniak 120L

Oświetlenie 2x18W (9h dziennie)

Z dala od okna.

 

Obsada:

8x danio różowe

1+1 pielęgnica ramireza

5x kirysek spiżowy

8x molinezja

2x gurami

 

Od czasu zalania do wtorku woda była idealnie czysta. W Poniedziałek obsada oprócz molinezji znalazła się w akwarium. Jednak po wpuszczeniu we wtorek molinezji po najbliższej nocy woda jest mętna.

 

Jak można to naprawić? Filtr czyszczony- jest dość dobrej klasy (UNIFILTER 500 do akwariów od 180-260L)

 

Dołączona grafika

 

Czekam na porady

Link to comment
Share on other sites

Więc tak , filterek może i dobry ale nie do tego zbiornika no chyba że jako mechanik , ma za małą powierzchnię filtracyjną , więc i potrzebnych bakterii wiele na nim nie ma. Molki są "brudasami" Poobserwujesz to zobaczysz ile wydalają w porównaniu do innych ryb. Twój problem tkwi w słabej filtracji.

 

P.S- Jak go czyścisz?

Link to comment
Share on other sites

...i pewnie ze względu na wpuszczenie tak wielu ryb jednocześnie pojawiły się pierwotniaki. Musisz przeczekać. Filtr na styk ale mała powierzchnia filtracyjna i przy takiej ilości ryb bakterie nie dają rady.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Jestem nowy i mam podobny problem. Woda była idealna cały czas. Musiałem zrobić większe porządki w akwarium (napowietrzenia mi się zepsuło i musiałem troszkę rozkopać dno; przy okazji dosadziłem dwie roślinki i przesadziłem jedną i przyciąłem mech). Filtr sobie bardzo dobrze poradził z oczyszczeniem i następnego dnia było już wszystko w porządku. Stwierdziłem, że warto by przeczyścić filtr bo miał co czyścić (pierwsza wątpliwość, bo nie wiem czy nie zrobiłem tego zbyt dokładnie). W każdym razie uruchomiłem wszystko i po tygodniu woda zaczęła mętnieć. Macie jakieś pomysły co się mogło stać? Sprawdzałem parametry i pH około 7, KH około 5, GH koło 14 ( ciągle utrzymuję takie parametry, od założenia w zeszłe wakacje), temp 24 stopnie.

To tak:

- zbiornik narożny 180 litrów

- filtr Tetratec EX700

- grzałka Tetratec HT 150

- oświetlenie Sylvania: Daylightstar (15W) i Grolux (39W); około 10 godzin na dobę

Ryby:

5 x Mieczyk

8 x Platka

2 x Zbrojnik niebieski

4 x Kirysek

7 x Neon inesa

naście gupików

To mój pierwszy zbiornik (w sumie to ojca, ale ja wszystkiego doglądam) także proszę o wyrozumiałość i pomoc. :)

Link to comment
Share on other sites

Ok. Tak to jest jak człowiek przegnie w drugą stronę. Dzięki za potwierdzenie obaw i za bakterie w płynie (nie wiedziałem, że takie rzeczy można nabyć). Poczekam do poniedziałku (może coś się zacznie zmieniać), potem najwyżej skorzystam z bakterii w płynie. Dzięki jeszcze raz.

Tylko woda z akwarium!

Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie.

Wiem, że potrzeba czasu aby się odbudowały bakterie i wszystko wróciło do przejrzystości, ale mam pytanko. Zakupiłem bactoactive i zastosowałem jak w instrukcji 6 dni temu. Dzisiaj miałem wrażenie jakby stan wody się pogorszył. Pod pewnym kontem można zobaczyć w jaki sposób płynie woda, jakby ktoś dodał jakiegoś barwnika, albo jakby zrobiła się jakaś taka zawiesina. Czy to normalne? Może to głupie pytanie, ale pierwszy raz się spotykam z takim czymś.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...