xray Posted March 21, 2012 Share Posted March 21, 2012 Wczoraj zaobserwowałem wzrost temperatury w akwarium powyżej 28 stopni. Schłodziłem wodę do 26,5 i przez noc nic się nie podniosło. Jednak zastanawia mnie czy temperatura wydzielana przez świetlówki lub pokrywę mogła się podnieść przez jakieś uszkodzenie tych elementów. Pokrywa ma ponad 5 lat więc ma już swoje lata. Jak sądzicie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 21, 2012 Share Posted March 21, 2012 A grzakę na ile masz nastawioną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xray Posted March 21, 2012 Author Share Posted March 21, 2012 Grzałka załącza się poniżej 25 st. Obecnie jest wyłączona z kontaktu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 21, 2012 Share Posted March 21, 2012 A przy jakiej temperaturze się wyłącza grzałka? Możesz mieć uszkodzony termostat w grzałce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 21, 2012 Share Posted March 21, 2012 Temp. mogła się podnieść od uszkodzenia statecznika ale byś to czuł i widział. Topiłby się plastik obudowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 21, 2012 Share Posted March 21, 2012 ...i zgasłoby światło w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 22, 2012 Share Posted March 22, 2012 Niekoniecznie. Światło zgaśnie dopiero jak będzie przerwa w obwodzie . Gdyby działo się jak mówisz to nie byłoby pożarów od instalacji elektrycznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts