Jump to content

Kilka problemow i kilka pytan

Share

Recommended Posts

Dzien dobry pisze tutaj poraz pierwszy. Przygode z akwarium rozpoczalem w wieku 7 lat. Ostatnio mialem przerwe z 3 lata i ostatnio kupilem nowe 240l. Chce zrobic akwarium roslinne z rybkami. Posiadam w nim

Echinodorus Digital, Sagitaria natan, Ludwigia sp. , Cabombe Aguatica, Sagittaria platyphylla i dodatkowo mech jawajski i gałezatke. Rosliny sa naworzone Easy carbo codziennie i zelazem po cotygodniowej podmianie wody i dodatkowo mam w podlozu TetraPlant Crypto kilka tabletek. W akwarium mam rowniez 15 neonkow innesa 10 danio pregowanych 2 pielegniczki ramireza 3 zbrojniki niebieskie i 2 bocje striata.

Parametry wody:

Fe - 0,1 -0,15

Kh - 9 w skali niemieckiej

Ph - 7-7,5

No2 - <0,01

No3 - <0,5

Oswietlenie 100W

Filt Tetra tec EX700

Dodatkowo napowietrzane

Ryby karmione Sera vipan i mrozona ochotka

Oto moje pytania i problemy

Mam ta parke ramirezek, kopia one dolki (gniazda) widac ze samiczka jest w ciazy, wyszlo jej pokladelko ale jakos niechce zlozyc ikry. Po pierwsze z tego ca zauwazylem nie moga sobie znalesc stalego miejsca, raz kopia z jednej strony a za chwile juz z drugiej strony akwarium, a nastepnie czyszcza korzen. Czy one sie niezgraly czy przyczyna moze byc cos innego??

Teraz o roslinkach. Niby maja odpowiednie warunki. Ale i tak cos slabo rosna, moze musze zrobic jakies dodatkowe testy?? I zastanawiam sie nad kupnem dyfuzora ale podejzewam ze to nie zalatwi problemu. Rosliny niby rosna ale widac ze sa slabe, czesto zolkna liscie u Sagittaria platyphylla.

Nastepny problem to metnienie wody i nalot na szybach. Ten nalot wygla jak mlode gloty ale moze to byc brud poprostu ale z ta metna woda to nie wiem co mam zrobic, co by bylo najlepsze...

Liście żółkną z żyłkami, pomiędzy żyłkami czy tylko strefy żyłek na liściach bo każde świadczy o innych niedoborach lub nadmiarach. Oświetlenie powinno być około 0,5w/l czyli dla ciebie to 120Wat na 240litrów a przy co2 0,7w/l inaczej zrobisz glonarium przenawożając.

Według mnie to są braki w nawożeniu - na pewno azotu brak, podajesz ,że test pokazał 0,5mg/l czyli nie ma go wcale - trzeba zacząć podawać azot i potas. Prawdopodobnie fosfor też będzie na zerowym poziomie trzeba by zrobić test na PO4. Jeśli siada pył-meszek na wszystkim to proponuję zapoznać się z moim tematem w którym dość obszernie opisywałem walkę z tym dziadostwem - eksperyment jeszcze nie jest ukończony ale może w czymś Ci pomoże. zielenice-punktowe-i-pyl-na-szybach-moje-eksperymenty-t45575.html

Zrezygnowałbym z napowietrzania innego niż falująca powierzchnia wody - intensywne bomblowanie wybija nieznaczne ilości CO2 które zdołają się rozpuścić z powietrza atmosferycznego. Jeśli już jest taka konieczność to jedynie w nocy. Możesz moim zdaniem zwiększyć dawkę carbo po rozpoczęciu nawożenia azotem i fosforem(?) Postaraj doprowadzić wodę do parametrów NO3 - 10mg/l i PO4 ok 1mg/l