Sebax Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Witam ;D Posiadam moją plagę hodowlaną zatoczków i wszystkie mają białe skorupki a tak wcześniej nie było bo miały normalne skorupki Czy to jest z nadmiaru czy niedoboru wapnia ? Co mam zrobić żeby skorupki nie były białe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aqwa Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Jeśli skorupy są miękkie to prawdopodobnie brakuje im węglanu wapnia i widać błonę śluzową ślimaków. Biała skorupa może być oznaką niedoborów lub choroby a nawet spowodowana pierwotniakami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebax Posted March 19, 2012 Author Share Posted March 19, 2012 Niestety mam w moim ślimakarium wypławki ;( Jeśli pozbędę się wypławek to czy wszystko wróci do normy ? Aha jeszcze takie pytanko jaki jest domowy sposób na zwiększenie wapnia w wodzie? (w tym ślimakarium mam same ślimaki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Możesz dołożyć do wody jakiś kamień który zawiera wapń. Sprawdzisz to polewając octem lub kupić węglan wapnia i dodawać do wody. Choć pewnie woda w kranie nie jest miękka i podmiany powinny wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aqwa Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Niestety mam w moim ślimakarium wypławki ;( Jeśli pozbędę się wypławek to czy wszystko wróci do normy ? Aha jeszcze takie pytanko jaki jest domowy sposób na zwiększenie wapnia w wodzie? (w tym ślimakarium mam same ślimaki) Nie bo wypławki to płazińce które polują ma małe mięczaki, rybki. Trawią w locie bo nie mają żołądka. Walka z wypławkami może być groźna dla ślimaków czy krewetek bo chemia dostępna w zoologach zabija również te mięczaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebax Posted March 21, 2012 Author Share Posted March 21, 2012 Wiem dlatego to całkowity restart ślimakarium od razu z nim zmieniam całkowity wygląd i będę musiał wyłowić te 200 ślimaków Pytanie czy wypławki nie przeniosą się na muszelkach ślimaków ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts