Jump to content

ile gatunków roślin do 112 l ?

moni89
 Share

Recommended Posts

paprotnica szerokolistna ( jako pływająca )

wgłębka wodna

żabienica Blehera

ponikło igłowate

lileopsis brazylijski

hotonia nastroszona

lotos tygrysi

anubias niski

mech jawajski

Ale co do proporcji to nie mam pojęcia ?

A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. Chyba lepiej z mchem jawajskim prezentowałaby się wgłębka. Więc trawnik proponuję wgłębkę. Korzeń, czy kamienie obsadź mchem :D Tego ponikła też bym tam nie wsadzał. Oczywiście żabienica jak najbardziej ok ;) Anubias też, możesz go przywiązać do korzenia. Z tego lotosu też bym zrezygnował, bo są lepsze rośliny według mnie na jego miejsce :P Zamiast hottonii proponowałbym rotalie, i to wysokie sadzonki, skup większą ilość i posadź po bokach i z tyłu akwarium.

Oczywiście to tylko moje propozycje, zrób jak uważasz z tymi roślinami. Pozdrawiam.

Dopiero się uczę, więc każda rada dla mnie ważna :)

Mam jeszcze pytanie, czy taki "rybi skład" nie będzie niszczył roślinności ?

Molinezja Black Molly

Gurami mozaikowy

Kirysek panda

Danio pręgowane

ewentualnie krewetki filtrujące

A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. .

Wgłębka roślina pływająca , lileopsis roślina trawnikowa . :shock: Nie rozumiemco chciałeś przez to wyrazić.

Jak można dordzać rośliny nie wiedząc jakie ktoś ma oświetlenie.

Podaj jakie masz oświetlenie. Ale napewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green .

Czytałam, że wgłębkę można tez całkowicie zanurzyć w wodzie i przywiązać np. do korzenia.

Oświetlenia jeszcze nie mam dlatego najpierw zastanawiam się jakie rośliny, żeby potem nie kupić świetlówek i wymieniać, bo się okaże, że te rośliny, które mi się podobają mają inne wymagania świetlne. Myślałam,żeby do standardowej pokrywy ze świetlówkami T8 2x18W dołożyć moduł oświetleniowy 1x24 W T5 ? Wystarczy na te rośliny ?

Podaj jakie masz oświetlenie. Ale na pewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green .

Do tych gatunków starczy ci standart 2x18W T8 :)

A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. .

Wgłębka roślina pływająca , lileopsis roślina trawnikowa . :shock: Nie rozumiemco chciałeś przez to wyrazić.

Jak można dordzać rośliny nie wiedząc jakie ktoś ma oświetlenie.

Podaj jakie masz oświetlenie. Ale na pewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green .

Co ty człowieku mówisz ? Chyba proste że jeśli mówie o niej jako o trawniku, to chyba mam na myśli to że trzeba ją gdzieś przywiazać :shock:

A co do oświetlenia 2x18W to owszem starczy, ale rośliny będą rosły powoli.