moni89 Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Ile powinnam posadzić gatunków roślin do akwarium 112 l ? Chcę, żeby było ładnie zarośnięte, ale rybki też będą - tak, żeby miały jakąś przestrzeń życiową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 To już zależy od ciebie. Oczywiście przydałyby się rośliny na pierwszy, na drugi i na trzeci plan, oraz na boki akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Wyszukałam sobie 9 gatunków takich na każdy plan. Nie za dużo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Zależy jakie to rośliny i w jakich proporcjach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 paprotnica szerokolistna ( jako pływająca ) wgłębka wodna żabienica Blehera ponikło igłowate lileopsis brazylijski hotonia nastroszona lotos tygrysi anubias niski mech jawajski Ale co do proporcji to nie mam pojęcia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. Chyba lepiej z mchem jawajskim prezentowałaby się wgłębka. Więc trawnik proponuję wgłębkę. Korzeń, czy kamienie obsadź mchem Tego ponikła też bym tam nie wsadzał. Oczywiście żabienica jak najbardziej ok Anubias też, możesz go przywiązać do korzenia. Z tego lotosu też bym zrezygnował, bo są lepsze rośliny według mnie na jego miejsce Zamiast hottonii proponowałbym rotalie, i to wysokie sadzonki, skup większą ilość i posadź po bokach i z tyłu akwarium. Oczywiście to tylko moje propozycje, zrób jak uważasz z tymi roślinami. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Dopiero się uczę, więc każda rada dla mnie ważna Mam jeszcze pytanie, czy taki "rybi skład" nie będzie niszczył roślinności ? Molinezja Black Molly Gurami mozaikowy Kirysek panda Danio pręgowane ewentualnie krewetki filtrujące Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Nie, pod warunkiem że będziesz je odpowiednio karmić Ps. cieszę się że masz dobrze dobraną obsadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Studiowałam przez tydzień wątki o obsadach Jak wszystkie części składowe akwarium będę tak długo studiowała to założę je chyba za rok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. . Wgłębka roślina pływająca , lileopsis roślina trawnikowa . Nie rozumiemco chciałeś przez to wyrazić. Jak można dordzać rośliny nie wiedząc jakie ktoś ma oświetlenie. Podaj jakie masz oświetlenie. Ale napewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Czytałam, że wgłębkę można tez całkowicie zanurzyć w wodzie i przywiązać np. do korzenia. Oświetlenia jeszcze nie mam dlatego najpierw zastanawiam się jakie rośliny, żeby potem nie kupić świetlówek i wymieniać, bo się okaże, że te rośliny, które mi się podobają mają inne wymagania świetlne. Myślałam,żeby do standardowej pokrywy ze świetlówkami T8 2x18W dołożyć moduł oświetleniowy 1x24 W T5 ? Wystarczy na te rośliny ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Na które gatunki. Przy takim oświetleniu będzie potrzebne nawożenie z butli oraz nawożenie słupa wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 O Boże ! To chyba za skomplikowane dla mnie. A CO2 tylko z butli czy może jakis łatwiejszy sposób ? Bez CO2 z butli, to które z tych gatunków, co wymieniłam, by się nadawały ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Podaj jakie masz oświetlenie. Ale na pewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green . Do tych gatunków starczy ci standart 2x18W T8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 19, 2012 Author Share Posted March 19, 2012 Do tych gatunków starczy ci standart 2x18W T8 " Do tych " tzn. których ? Tych co ja wymieniłam czy do Twoich propozycji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Masz wyżej napisane gatunki nad tym , czego jeszcze nie rozumiesz. Więcej światła zapotrzebowanie większe na substancje odżywcze. Narazie nie szalał bym z dokładaniem światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 A więc tak, ja bym się tu zdecydował albo na wgłębkę, albo na lileopsis. . Wgłębka roślina pływająca , lileopsis roślina trawnikowa . Nie rozumiemco chciałeś przez to wyrazić. Jak można dordzać rośliny nie wiedząc jakie ktoś ma oświetlenie. Podaj jakie masz oświetlenie. Ale na pewno bym poroponował gatunki mało wymagające takie jak : rogatek , wgłębka , moczarka , nurzaniec , hygrophile , pistia , ludwiga repens , pelia , hydrocotyle , lobelia , rotala rotundofila , zwartki , mchy, głęzatka , duży henio , wywłócznik , rotala sp. green . Co ty człowieku mówisz ? Chyba proste że jeśli mówie o niej jako o trawniku, to chyba mam na myśli to że trzeba ją gdzieś przywiazać A co do oświetlenia 2x18W to owszem starczy, ale rośliny będą rosły powoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts