Szyszak Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Witam Mam problem z chorującymi samcami Prętnika karłowatego. Zdechły mi już 3, a samice pływające w tym samym akwarium nie mają najmniejszych objawów choroby. Każdy żył około tygodnia. Zawsze pojawiały im się białe włókniste postrzępienia koło pyska - wyglądało jak pleśniawka. Potem trochę ustępowało i ostatecznie zdychały. Zdjęć nie posiadam bo okaz już zdechł. Akwa 96l Parametrów nie mierzę. Temp ok 25*C. Podłoże bazalt Filtracja FZN3 Karmię płatkami (5 rodzai) i mrożoną ochotką Nawożę solami + kulki podmiany co tydz: ok 30% Pozostałą obsada: Molinezje Razbory hengela Kosiarki Z góry dzięki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Podstawowe pytanie: Zauważyłeś jakieś ataki ze strony innych ryb? Czy leczyłeś te ryby na pleśniawkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szyszak Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Żadnych ataków nie widziałem, nie ma nawet od kogo taki mi się wydaje. Na temat choroby czytałem ten artykuł: http://www.superakwarium.pl/plesniawka-id618.html i tylko temp podnosiłem o 1-2*. Czy była to pleśniawka, pewności nie mam. Wyrastały mu białe, poszarpane kłębki a łuski dookoła były zaczerwienione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts