thekonrab Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Hey Wszystkim! Ostatnio z moimi roślinami jest co raz gorzej.Mianowicie Rośliny łodygowe rosną z czerwonymi liśćmi (nie jest to roslina cieniolubna wcześniej cały czas rosła na zielono),inne mniejsze nowe liscie wyrastają żółte i słabe.Stare liscie osadzaja się czymś czarnym fotka : Mimo to roślinki dobrze rosną Akwarium 54l Filtracja mini kani 120 Temp 26-27 Światło 15W Gro-lux t8 Świece od 13 do 21 Nawóz uniwersalny,K2So4, 2 tyg temu żelazo w dawce 3ml Co2 z butli Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianooo Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Napisz coś więcej o akwarium oświetlenie, nawozy, podmianki itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Oświetlenie podałem t8 15w Sylvania Gro Lux barwa nie znam w K ale lekko fioletowa. Nawozy easy life ProFito na zmianę z nawozem sproszkowanym z allegro. Podmianki 10l na tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Przy tak małym oświetleniu wygląda mi to na przenawożenie . To światło typowe dla akwariów LT - proponuję poczytać o podstawach funkcjonowania takich akwariów a potem nawozić.Profilaktycznie szybka podmiana co najmniej 50%wody. Dobrze by było zrobić testy wody na NO3 PO4 i żelazo - wtedy byłoby łatwiej problem rozwiązać - teraz to zgadywanka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Testy jakie mam to na fosfor wychodzi ok 0-0.10g/l Proponujecie więcej światła ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Zmierz jeszcze raz i dokładnie odczytaj wartość- 0-10mg /l to widełki w których mieści się chyba nawet woda ze ścieków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Odczyt ze skali mieści się pomiedzy pierwszym biały a lekko zielony m który ma odczyt 0.10g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Przypuszczam że 0,1mg/l - jeśli tak to masz braki fosforu , trzeba zacząć nawozić fosforem . Trzeba byłoby też zmierzyć poziom azotanów NO3 - Jeśli fosfor masz za niski to jego braki mogą blokować wchłanianie azotu przez rośliny . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Testy oczywiście trzeba zrobić ale w sumie same testy i podmianki niewiele pomogą. Przy takim poziomie światła przenawożenie jakiegoś pierwiastka będzie normą i glony będą z pewnością powracać. Osobiście proponuję dołożenie jeszcze jednej świetlówki 15W 10000K, jeśli masz Grolux to o ile dobrze pamiętam barwa wynosi 8500K. W sumie po przeróbce będzie 0.55W/L czyli całkiem przyzwoicie roślinki na pewno to odczują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 19, 2012 Author Share Posted March 19, 2012 Jest jeden mały problem mianowicie mam niestandardową pokrywę i nic tam raczej nie wejdzie jak pomierzyłem to wejdzie mi tylko moduł aquael 11w Link to comment Share on other sites More sharing options...
aqwa Posted March 19, 2012 Share Posted March 19, 2012 Brak pierwiastków mobilnych, stawiam na fosfor Oznaki nie doboru fosforu. "Zahamowanie wzrostu. Młode liście niektórych roślin (np. Echinodorus grandiflorus, Ludwigia sp., Hygrophila sp.) stają się różowe, czerwone lub purpurowe. Zjawisko to spowodowane jest powstawaniem barwnika przy dostatecznie silnym oświetleniu. Inne rośliny pozostają zielone lub ciemnozielone. Dolne liście mogą ginąć. W akwarium nie powinniśmy obserwować glonów (niedobór fosforu bardzo silnie hamuje rozwój glonów). Brzeżna martwica liści." Glon na wyjętej roślinie wygląda na nitkowaty zgadza się? Jeśli tak to masz nadmiar żelaza. "Rozwój glonów nitkowatych. Brązowienie liści. Brązowe plamki na liściach. Objawy niedoborów Mn lub Zn" Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 19, 2012 Author Share Posted March 19, 2012 Glony nitkowe właśnie miałem na tej roślinie która zmieniła kolor na brązowy, ale szybko zareagowałem i ich nie ma.Przed chwilą zobaczyłem białe nitki na przedniej szybie i od razu je usunąłem Edit: Pomoże ktoś ??Liście coraz gorsze się stają mam glony niktowe POMOCY Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Coraz więcej pojawia się brązowych plamek na szybie!! Pomożecie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Coraz więcej pojawia się brązowych plamek na szybie!! Pomożecie ? Jedyną pomocą będzie zwiększenie oświetlenia , też to przechodziłem , gdy dołożyłem dodatkowe oświetlenie problem znikną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Zaraz wstawię zdjęcie pokrywy i popaczycie jak to wygląda i co można tam wstawić Tak to wygląda : Co tam wstawić i jakie światło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Na Alledrogo są gotowe moduły które w prosty sposób dołożysz do standardowej pokrywy. Np. http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-1x15w-1x18w-1x24w-elektronik-i2201384226.html . Poszukaj odpowiedniego wymiaru i po problemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 A mogę zrobić własne zasilanie z żarówki energoszczędnej kupić oprawki i świetlówkę. I jaką moc świetlówki i barwa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 A mogę zrobić własne zasilanie z żarówki energoszczędnej kupić oprawki i świetlówkę. I jaką moc świetlówki i barwa ? Żarówki są słabym oświetleniem , lepiej świetlówkę dołożyć. Minimum 15 Wat a nawet większą nie zaszkodzi dać , masz CO2 więc im więcej światła tym lepiej. Barwa w zależności jaka masz w aktualnej świetlówce ale jak dołożysz np.10000K będzie oki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 A mogę zrobić własne zasilanie z żarówki energoszczędnej kupić oprawki i świetlówkę. I jaką moc świetlówki i barwa ? Żarówki są słabym oświetleniem , lepiej świetlówkę dołożyć. Minimum 15 Wat a nawet większą nie zaszkodzi dać , masz CO2 więc im więcej światła tym lepiej. Barwa w zależności jaka masz w aktualnej świetlówce ale jak dołożysz np.10000K będzie oki. Z tymi żarówki to miałem na myśli ich zasilanie a nie samo światło.Oświetlenie oczywiście będzie z świetlówki. Aktualnie mam chyba jakieś 12000k świeci na lekko fioletowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Pamiętaj że specjalistyczne świetlówki akwarystyczne (może nie wszystkie , ale większość) , wymagają stateczników elektronicznych. Oprawki i instalacje możesz zrobić sam jeśli masz taką możliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Przypuszczam że koledze chodziło o to żeby wykorzystać elektronikę z żarówki energooszczędnej statecznik-elektroniczny-do-swietlowki-liniowej-t5-t8-t31123.html?hilit=statecznik%20%C5%BCar%C3%B3wki link jak to zrobić i jak dobrać świetlówkę. Sam tego nie robiłem ale z tego co widać na zdjęciach wszystko chodzi Wracając do tematu to tak jak mówiłem wcześniej i tak jak mówili koledzy dodatkowa świetlówka musi być. Zestaw który podał Ci lopezz jak najbardziej może być tylko mi osobiście nie podobają się te metalowe uchwyty miałem je kiedyś i po 1 dniu zardzewiały a po kilku tygodniach nadawały się tylko do wymiany i dlatego teraz stosuję plastikowe. Śruby których użyłem do montażu były z nierdzewki i w sumie w nowej pokrywie też je mam i nie ma z nimi żadnych problemów ( do dostania w prawie każdym metalowym sklepie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts