waldiwaldi Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Będę miał w akwarium 2 rybki przydenne: Zbrojnik niebieski i Kirysek kolumbijski. Czy Manado jest dobrym dla tych rybek? A może jakiś inny ładny żwirek polecicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Manado jest Ok dla tych ryb, nie ma ostrych krawędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 A jest coś lepszego, ładniejszego od Manado dla takich przydennych rybek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Manado jest ok ale ponieważ jest dosyć lekkie ryby denne łatwiej będą w stanie wykopać rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Przy Zbrojniku niebieskim nie bardzo polecam Manado. Sam mam taką opcję i rośliny rosną super ale Zbrojnika chyba oddam bo cały czas wywala rośliny do góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 a jest coś lepszego, ładniejszego od Manado dla takich przydennych rybek? Dobre też jest Aqua Substrate 2. I jest czarne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Manado jest ok ale ponieważ jest dosyć lekkie ryby denne łatwiej będą w stanie wykopać rośliny. Przy Zbrojniku niebieskim nie bardzo polecam Manado. Sam mam taką opcję i rośliny rosną super ale Zbrojnika chyba oddam bo cały czas wywala rośliny do góry.To co polecacie w zamian równie dobrego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 To co polecacie w zamian równie dobrego?ASII+ jest w miarę ok lecz droższe ale za to maż tam nawozy, a manado jest jałowe. Możesz też dać zeszlifowany bazalt albo żwir kwarcowy. Wszystko zależy od funduszy jakie chcesz przeznaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 A co żwiru kwarcowego to jak maksymalnie gruby dla takich rybek przydennych? Znalazłem taki mniej więcej podział: K0 - (0,1-0,3 mm) K1 - (0,8-1,4 mm) K2 - (1,4-2 mm) K3 - (2-4 mm) K4 - (3-5 mm) K5 - (5-10 mm) K6 - (8-16 mm) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Ja bym brał K2 albo K3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 To co polecacie w zamian równie dobrego?ASII+ jest w miarę ok lecz droższe ale za to maż tam nawozy, a manado jest jałowe. Możesz też dać zeszlifowany bazalt albo żwir kwarcowy. Wszystko zależy od funduszy jakie chcesz przeznaczyć. Od kiedy manado jest jałowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Od kiedy manado jest jałowe? Od kiedy jest produkowane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Do Manado z tego co czytałem daje się pod spód jeszcze cosik, zgadza się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Ok, zwracam honor jest jałowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Do Manado z tego co czytałem daje się pod spód jeszcze cosik, zgadza się? Tak, substrat ale nie jest to konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Ale naprawde widać efekty jak dasz np. Aquabasis Plus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 18, 2012 Author Share Posted March 18, 2012 Czyli generalnie albo drogawy ASII+, albo żwirek kwarcowy 1,5mm-4mm. Faktycznie drogi jest ten ASII+ na moje 200l 5 worków po 5,4kg , około 270 zeta :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Żwirek możesz raczej porównać do Manado. ASII+ jest drogi ale przynajmniej daje wymierne korzyści roślinom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 29, 2012 Author Share Posted March 29, 2012 Zdecydowałem się na ASII+, czy można na to dać cienką warstwę np ActiSubstrate ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Podać Wam nr.konta? Jak nie macie na co kasy wydawać,to wpłacajcie. Wystarczy zwykły żwirek(bazalt wizualnie) i ew.kulki pod rośliny+odpowiednie oświetlenie i nawozy. Akwaria mam(z przerwami) od jakiś 30lat,myślicie,że wtedy roślin nie było/nie rosły? A takich cudów jak Manado,ASII+,itp. się nie stosowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 A czy przypadkiem Manado nie jest jałowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Ile razy jeszcze to napiszecie? Podałem przykłady podłoży za które płaci się więcej niż za żwir/bazalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Płaci się więcej bo to nie są zwykłe podłoża tylko substraty. Pomijając oczywiście Manado. A tak jak napisałeś wcześniej i na jałowym podłożu będą rosnąć rośliny o ile dasz pod nie kulki gliniane, które też kosztują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 na jałowym podłożu będą rosnąć rośliny o ile dasz pod nie kulki gliniane, które też kosztują.Które kosztują grosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 Tych kulek za grosze to trzeba dokładać co 2-3 miesiące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts