kruchy87 Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 pomożcie co się dzieje z moimi roślinkami browiawieje mi nie chcą rosnać pomóżcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 03e84.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
thugdogg Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 co to ma byc za zdjecie?? nic niema Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 dodajesz jakies nawozy?? W szczególnosci z zawartością zelaza?? ile masz światła?? jaki zbiornik, ile godzin świecisz, czy zasilacz CO2?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 dopdaje nawóz Planta Gainer zbiornik ma 200l światło to jakaś świetlówka ale dokladnie nie wiem jaka o świci ok 14 godzin na dobę czasami ale nie krócej niż 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 jedna świetlówka na taki zbiornik to najprawdopodobniej zbyt mało. To moze byc powodem Również brak żelaza może powodowac taie objawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 kiedys rozmawiałem z podobno doświadczonym akwarysta który prowadzi sklep i stwierdził że jest za dużo żelaza najprawdopodobniej i poradzil dodawać wodę destylowana do podmianek dodaje 20 litrów i jakby troszku lepiej po ok 2 podmiankach czyli 3 tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 sklepikarze to raczej najgorsze źródło informacji... Ale 1 świetlówka na 200L to z pewnością zbyt mało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 w takim razie mam do Ciebie pytanie jakie i ile świelówek polecasz do mojego basenu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 no jest wiele możliwosci... Najlepiej jesli hodujesz takze rośliny to polecam tak dobrać moc w watach aby stosunek Watt/litr wynosił około 0,5W/L lub wiecej Zapewne nie osiągniesz tego 1 ani 2 swietlówkami... Więc połącz jakies o różnej temperaturze. Najlepiej coś z serii np PowerGlo (światło czerwonofioletowe) + SunGlo (światło o widmie światła dziennego) Wtedy pomyśl o zasilaniu CO2 + nawozy + żelazo oczywiście... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts