Jump to content

[63l]-ogólne

Bobix
 Share

Recommended Posts

Witam, jako że już tu trochę siedzę na tym forum, to postanowiłem wstawić zdjęcia mojego baniaka :P

Obsada:

7 razbor klinowych (docelowo będzie 9)

6 kirysków panda

samiczka gupika (pozostałość)

ampularia

helenka (będzie jeszcze kilka sztuk )

W planach jeszcze p.ramireza 1+1

Rośliny:

Cryptocoryna Wendtii oraz jedna niezidentyfikowana

Alternathery reinecki i colorata Red

Pelia

sadzonki anubiasa Barteri

rotala rotundifolia

Filtracja i ogrzewanie:

Aqua Szut Turbo N550

Grzałka 100W

Oświetlenie:

2x15W

Pokarm:

mrożona ochotka

Bio i Ichtio Vit

Od czasu do czasu marchewka

Parametry wody:

Narazie nie zbadane

Aranżacja nie zachwyca, jakość zdjęcia też :P Zrobię lepsze fotki, jak dojdzie nowy aparat, bo to robione telefonem. Rośliny narazie rozsadzone ''na odwal'', jak się rozrosną i jak znajdę czas to coś skombinuje z tego fajnego ;) Narazie trochę chaos, rośliny za małe żeby coś stworzyć ciekawego, jak pelia urośnie to obwiąrzę nią korzeń. Prosiłbym o komentarze najlepiej dotyczące tego, jakie rośliny dokupić, wszystkie sugestie i krytyka mile widziane. Pozdrawiam.

Schowaj grzałkę,obsadz korzonek mchem,dokup roślin i skołuj tło-wtedy będzie okey ;)

Tu mam problem z grzałką, bo nie mam gdzie ją umieścić. Czy rolę mchu może pełnić pelia ? :D Bo nie mogę znaleźć ani centymetra mchu w moim mieście :P A rośliny jakie radzisz dokupić ?

Nad pistią się zastanawiałem i szukałem w moim mieście. Ale żadnej pływającej rośliny nie ma w handlu. Co do grzałki to spróbuje, ale mam lustro zamiast pokrywy na akwa nałożone, więc jakoś muszę pokombinować :P

A co do roślin, to dopiero za ok. miesiąc zrobię jakiś fajny aranż, bo jak pisałem, rośliny za małe :P

Jakie liście masz na myśli ? Czyżbyś proponował mi BW ? :P

Będzie oczywiście więcej rotalii, bo te koło filtra są już duże, a te z boku rosną i czekają na dołożenie ich tam :D Oczywiście będe je rozmnażał, tak jak alternathery, więc rośliny na boki i 3 plan będe mieć dużo, ale trzeba trochę poczekać na rozrost. Anubiasy też powoli rosną, ale zanim wypuszczą liście to trochę zajmie :D Więc roślin nie będe narazie dokupywał, chyba że coś typu moczarka/nurzaniec, poczekam po prostu cierpliwie :)

A co do BW, to akcentów zamierzam kilka dodać, ale to za jakiś czas, więc szczegółów nie będe zdradzał :P

Aktualizacja na dzień 20.03.2012 ;)

Co się zmnieniło ?

Poprzesadzałem rośliny, niestety nic nie dokupiłem z roślin bo ostatnio bida z nimi.

Te małe sadzonki rotalii, przyznam się upchałem, bo nie miałem ich gdzie wsadzić, a obok tych większych będą głupio wyglądać. Doszła też helenka (docelowo będzie kilka sztuk :D)

Ps. powyrywałem strzępki drewna z korzenia, i tak jak mi powiedział Skandal, ''wybrudziłem'' podłoże :D

Kupie tak jak mówiłeś Skandal moczarke lub rogatka na filtr. Niedługo zacznę podawać CO2 jak się wezmę za zrobienie bimbrowni więc rośliny trochę podrosną, +jakiś nawóz przywiozę jak znajdę coś ciekawego. Jakie rośliny radzicie dokupić ?

• 3 weeks later...

Witam, odświeżam temat z racji aktualizacji zbiornika ;)

Co się zmnieniło ?

Rośliny poszły w górę, szczególnie rotale. Zmieniłem troszkę położenie roślin, lecz dalej czekam aż mniejsze sadzonki rotalii podrosną, wtedy zakryty zostanie cały tył akwa ;)Jak widzicie na zdjęciu, alternathery są narazie marne. Co do obsady, to są w akwa 3 helenki, i mnóstwo jajeczek, a także odchowało się 3 sztuki gupików. Doszła też bimbrownia. Pojawiły się też glony.

Mam zamiar dokupić nurzańca do zakrycia filtra, co o tym myślicie ? Pistie jak znajdę to też wsadzę, ale nigdzie nie mogę znaleźć. I na tył wsadzę jakieś czarne tło

Ps sorki za jakość zdjęcia, aparat mam lipny :P

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Kup heńka albo glossię i czekaj powinno być ok. no i jak Ramirezy to może kokos ?

Z akwa będzie typowy roślinniak. Rośliny już zamówione. Więc wstrzymam się od dodawania aktualek, do minimum 2 miesięcy, jak all zarośnie ;)

no i jak Ramirezy to może kokos ?

A czemu ten kokos miał by niby służyć?

Ramirezy nie wycierają się w grotach ani nie mają zwyczaju szukać schronienia w zamkniętych miejscach, wolą sobie w razie czego przycupnąć gdzieś w zaroślach, więc nie ma zbytnio sensu szpecić akwarium kokosem ;)