Bobix Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Witam, jako że już tu trochę siedzę na tym forum, to postanowiłem wstawić zdjęcia mojego baniaka Obsada: 7 razbor klinowych (docelowo będzie 9) 6 kirysków panda samiczka gupika (pozostałość) ampularia helenka (będzie jeszcze kilka sztuk ) W planach jeszcze p.ramireza 1+1 Rośliny: Cryptocoryna Wendtii oraz jedna niezidentyfikowana Alternathery reinecki i colorata Red Pelia sadzonki anubiasa Barteri rotala rotundifolia Filtracja i ogrzewanie: Aqua Szut Turbo N550 Grzałka 100W Oświetlenie: 2x15W Pokarm: mrożona ochotka Bio i Ichtio Vit Od czasu do czasu marchewka Parametry wody: Narazie nie zbadane Aranżacja nie zachwyca, jakość zdjęcia też Zrobię lepsze fotki, jak dojdzie nowy aparat, bo to robione telefonem. Rośliny narazie rozsadzone ''na odwal'', jak się rozrosną i jak znajdę czas to coś skombinuje z tego fajnego Narazie trochę chaos, rośliny za małe żeby coś stworzyć ciekawego, jak pelia urośnie to obwiąrzę nią korzeń. Prosiłbym o komentarze najlepiej dotyczące tego, jakie rośliny dokupić, wszystkie sugestie i krytyka mile widziane. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Schowaj grzałkę,obsadz korzonek mchem,dokup roślin i skołuj tło-wtedy będzie okey Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Schowaj grzałkę,obsadz korzonek mchem,dokup roślin i skołuj tło-wtedy będzie okey Tu mam problem z grzałką, bo nie mam gdzie ją umieścić. Czy rolę mchu może pełnić pelia ? Bo nie mogę znaleźć ani centymetra mchu w moim mieście A rośliny jakie radzisz dokupić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Grzałkę może koło termometru?Może być pelia,chociaż mógłbyś zamówić np. mech javę z allegro.Proponuję nurzańca+limfonie na tylnią szybę+jakieś strzałki na przód i może coś w stylu pistia na taflę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Nad pistią się zastanawiałem i szukałem w moim mieście. Ale żadnej pływającej rośliny nie ma w handlu. Co do grzałki to spróbuje, ale mam lustro zamiast pokrywy na akwa nałożone, więc jakoś muszę pokombinować A co do roślin, to dopiero za ok. miesiąc zrobię jakiś fajny aranż, bo jak pisałem, rośliny za małe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Jeszcze co do podłoża-wdł mnie za jasne,może zaśmiecisz je paroma gałązkami i liśćmi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Jakie liście masz na myśli ? Czyżbyś proponował mi BW ? Będzie oczywiście więcej rotalii, bo te koło filtra są już duże, a te z boku rosną i czekają na dołożenie ich tam Oczywiście będe je rozmnażał, tak jak alternathery, więc rośliny na boki i 3 plan będe mieć dużo, ale trzeba trochę poczekać na rozrost. Anubiasy też powoli rosną, ale zanim wypuszczą liście to trochę zajmie Więc roślin nie będe narazie dokupywał, chyba że coś typu moczarka/nurzaniec, poczekam po prostu cierpliwie A co do BW, to akcentów zamierzam kilka dodać, ale to za jakiś czas, więc szczegółów nie będe zdradzał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Czemu nie Bw można zrobić,ale można też mieć ogólne z paroma akcentami al'a Bw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Może masz jakieś sugestie co do zmiany położenia roślin ? Bo coś mitu nie pasuje i nie wiem co... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Bo masz 1 gatunek "porozrzucany" po akwa.Zbij je w jedno miejsce.Jak dokupisz roślin to zobaczysz efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Bo masz 1 gatunek "porozrzucany" po akwa.Zbij je w jedno miejsce.Jak dokupisz roślin to zobaczysz efekt Chodziło mi o estetykę akwa, czyli że coś nie pasuje w roślinach itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 No mi też o to chodziło.Poukładaj je planami i w gęstych grupach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Oki, dzięki za uwagi. Ale nie bardzo rozumiem co ma do rozbicia ławicy gęstość roślin Wcześniej było mniej roślin, a mimo to razborki pływały w stadzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 20, 2012 Author Share Posted March 20, 2012 Aktualizacja na dzień 20.03.2012 Co się zmnieniło ? Poprzesadzałem rośliny, niestety nic nie dokupiłem z roślin bo ostatnio bida z nimi. Te małe sadzonki rotalii, przyznam się upchałem, bo nie miałem ich gdzie wsadzić, a obok tych większych będą głupio wyglądać. Doszła też helenka (docelowo będzie kilka sztuk ) Ps. powyrywałem strzępki drewna z korzenia, i tak jak mi powiedział Skandal, ''wybrudziłem'' podłoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Jedna uwaga - rób zdjęcia po zmroku, jak jest zapalone tylko światło w akwa. Na razie ubogo z tymi roślinami - czekam na rozwój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Roślinki lepiej poukładane,ale nadal bida z nyndzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Jestem tego samego zdania co koledzy i koleżanki wyżej. Na razie bardzo pustawo i troche nienaturalnie (sztucznie) Rozumiem, że masz problem z roślinami ale jak je tylko "zdobędziesz to zrób coś z tym . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 20, 2012 Author Share Posted March 20, 2012 Kupie tak jak mówiłeś Skandal moczarke lub rogatka na filtr. Niedługo zacznę podawać CO2 jak się wezmę za zrobienie bimbrowni więc rośliny trochę podrosną, +jakiś nawóz przywiozę jak znajdę coś ciekawego. Jakie rośliny radzicie dokupić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 Pistia,kryptokorna,żabienica,rogatek,mech java,strzałkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 7, 2012 Author Share Posted April 7, 2012 Witam, odświeżam temat z racji aktualizacji zbiornika Co się zmnieniło ? Rośliny poszły w górę, szczególnie rotale. Zmieniłem troszkę położenie roślin, lecz dalej czekam aż mniejsze sadzonki rotalii podrosną, wtedy zakryty zostanie cały tył akwa ;)Jak widzicie na zdjęciu, alternathery są narazie marne. Co do obsady, to są w akwa 3 helenki, i mnóstwo jajeczek, a także odchowało się 3 sztuki gupików. Doszła też bimbrownia. Pojawiły się też glony. Mam zamiar dokupić nurzańca do zakrycia filtra, co o tym myślicie ? Pistie jak znajdę to też wsadzę, ale nigdzie nie mogę znaleźć. I na tył wsadzę jakieś czarne tło Ps sorki za jakość zdjęcia, aparat mam lipny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 9, 2012 Share Posted April 9, 2012 Rośliny już poukładane,więc jest lepiej,ale nadal tak łysawo.Dokup najlepiej moczarki,jak się rozrośnie będzie o niebo lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 Aktualka Kupiłem moczarkę, podciąłem rotale, ale coś lipa alternathery rosną i chyba wylecą, będzie co innego. Do obsady dojdą 1+1 p. ramireza, ale to jak młode gupiki podrosną i będę mógł je oddać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lecho Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 Kup heńka albo glossię i czekaj powinno być ok. no i jak Ramirezy to może kokos ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 16, 2012 Author Share Posted May 16, 2012 Kup heńka albo glossię i czekaj powinno być ok. no i jak Ramirezy to może kokos ?Z akwa będzie typowy roślinniak. Rośliny już zamówione. Więc wstrzymam się od dodawania aktualek, do minimum 2 miesięcy, jak all zarośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YotoroAne Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 no i jak Ramirezy to może kokos ?A czemu ten kokos miał by niby służyć? Ramirezy nie wycierają się w grotach ani nie mają zwyczaju szukać schronienia w zamkniętych miejscach, wolą sobie w razie czego przycupnąć gdzieś w zaroślach, więc nie ma zbytnio sensu szpecić akwarium kokosem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts